• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.415
  • ...
Memura 7 Gün, Sözleşmeliye 3 Gün Ölüm İzni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

657 sayılı Devlet Memurlarına Kanununa tabi olarak çalışan memurlara; eşinin, çocuğunun, "kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin" ölümü hâllerinde isteği üzerine 7 gün izin verilmekte. Ancak aynı hak sözleşmeli personele 3 gün olarak tanınıyor. Peki sözleşmeli personelin izin yetkisini düzenlemek için kanuna gerek var mı? Bakanlar Kurulu, bir karar alarak, aynı hakkı 4/B`li sözleşmelilere de tanıyabilir mi?

MEMURLAR İÇİN KANUNDA YER ALAN DÜZENLEME: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanun ile değişik 104 üncü maddesinin (B) bendinde "B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." denilmektedir. Söz konusu hüküm 657 sayılı Kanununa tabi memurlar için uygulanmaktadır.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN TABİ OLDUĞU DÜZENLEME: Sözleşmeli personelin özlük hakları, 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da düzenlenmiş.

Anılan Esasların 9 uncu maddesinin 6 ıncı fıkrasında “Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir.” hükmü bulunmakta.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca:

1-Sözleşmeli personelin izinleri "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" çerçevesinde kullanması gerekmekte.

2-Ölüme bağlı olarak sözleşmeli personele belirtilen annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 3 gün ücretli izin verilmekte..

3-Sözleşmeli personeli devlet memurlarına tanınan izin haklarından yaralanabilmesi için “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" değişiklik yapılması gerekmekte.

Memurlar.net

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir