• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
`İsraf ve Cimrilik`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Cuma namazında Batman`daki camiler, cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Hutbelerde ise "İsraf ve Cimrilik" konusu ele alındı.

Müslüman, hayatının her alanında olduğu gibi sosyal ve ekonomik alanlarda da dengeli, ölçülü ve tutarlı olması gerektiğine dikkat çekilen hutbede, "Ekonomik değerlerin tüketilmesi ve kullanılmasında ölçüsüz ve dengesiz davranmak İslam ile bağdaşmayan bir tutumdur. İşte israf ve cimrilik, bu tür olumsuz davranışların önde gelen örneklerindendir" denildi.

Hutbenin devamında, "İsraf gereksiz yere harcama yapmak, cimrilik ise imkanı olduğu halde gerekli harcamayı yapmamaktır. İsraf, ruh bilimcilerince kişiye hakim olan aşağılık duygusunun ve kişilik zaafının bir sonucu olarak gösterilmektedir. Bu durumda olan kişi kendini ve çevresindekileri güçlü olduğuna inandırmaya çalışır. Cimri insan ise kendine ve diğer insanlara güvenmez. Güven kaynağı olarak sadece parayı ve maddeyi görür. Ne kadar çok parası olursa o kadar güvenlikte olacağını zanneder. Bu ruh hali, Allah`a güven duygusunu zedeleyeceği için, iman açısından da tehlikelidir. Böyle insanlar, genelde rızık verenin yüce Allah olduğu gerçeğini göz ardı ederler" ifadeleri kullanıldı.

Rızkı verenin Allah (C.C.) olduğuna işaret edilen hutbede, Zümer Suresinin 52. ayet ve İsrâ Suresinin 29. Ayetleri okunarak israf ve cimriliğin maddi ve manevi zararlarına işaret edildi,
Harcamalarda dengeli olmanın ölçüsü meşru ihtiyaçlar olduğuna değinilen hutbede, zamana, mekâna ve kişinin durumuna göre değişiklik arz eden ihtiyaç ölçüleri iyi belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Hutbenin sonunda, israfın ekonomik dengeleri bozarak, fert ve toplumları hüsrana götürdüğü ve dinimizin israfı şiddetle yasaklamasıyla beraber cimriliği de yasakladığa dikkat çekildi.
(Veysi Demir-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir