• DOLAR 32.589
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2507.64
  • ...
TECRİT, SÜRGÜN, DAYAK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başörtülüye, ‘İzmir’de sürgün, Mersin’de imam hatipte baskı’ haberlerinden sonra, Gaziantep’te tecrit ve hakaretlerin ardından başörtülü öğrenci -iddiaya göre okul müdürü tarafından organize edilen- çetenin saldırısına uğradı. Bu olaylar, “Başörtüsü için çözümleri bu muydu?” sorularını beraberinde getirdi.

Şefik Mert / Doğruhaber

Başörtüsü yasağı için üretilen çözümler yasal zemine oturtulmayınca kraldan daha kralcı bir tavır takınan okul idarecileri keyfi muamelelerle başörtülü öğrencileri mağdur etmeye devam ediyor. İzmir’de Başörtüsüyle okuluna gitmek isteyen kız öğrenci sürgün edilirken, Mersin’de imam hatip lisesi müdürü kız öğrencilerden başörtülerini çıkarmasını istiyor. En büyük skandal ise Gaziantep’te yaşandı. Şahinbey ilçesindeki Türktepe İlköğretim Okulu müdürü, okulda bazı öğrencileri örgütleyip başörtü takan öğrenciyi linç ettiriyor. Yaşanan bu olaylar da akıllara, “Hükümetin başörtüsü sorununa çözümü bu muydu?” sorusunu getirdi.

NE OLDU?

Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Türktepe İlköğretim Okulu’nda başörtülü olduğu gerekçesiyle başta okul müdürü Orhan Usta tarafından tecrit, tehdit  ve hakarete maruz kalan 8.sınıf öğrencisi Sedanur  Ağsu’nun son olarak okul müdürünün talimatıyla bazı öğrenciler tarafından dövüldüğü iddia edildi. “Bu eylemcidir, beni ve okulumuzu zor durumda bırakmak istiyor, Suriye’den gelmiş, bunu dövün bir daha bu okula gelmesin” sözleriyle erkek öğrencileri azmettirdiği iddia edilen okul müdürü Usta,  öğrenci velisine de ‘Oh etmişim. Ben yaptıysam iyi yapmışım’ şeklinde cevap verdiği belirtiliyor.  2012-2013 eğitim öğretim yılının başlamasından bu yana derslere alınmayan 8. sınıf öğrencisi Sedanur Ağsu, başörtülü olduğu gerekçesiyle rehberlik odasında tecrit edildi, okulun müdüründen kantincisine kadar çok kişinin tehdit ve hakaretine uğradı. 

MÜDÜR SENİ BU OKULDA GÖRMEK İSTEMİYOR!

Yaşları 13-14 arasında değişen 10-15 erkek çocuğun sözlü ve fiili saldırısına maruz kaldığını belirten Sedanur Ağsu, kendisine yapılan saldırıyı şöyle anlattı: “Çanta ve ayakkabılarıyla beni döven öğrenciler ‘Bu okuldan git, müdür seni burada istemiyor, pis eylemci, okulumuzun adını kötüye çıkarmak için mi geldin, seni korkutalım da bir daha bu okula gelme, Müdür seni bu okulda görmek istemiyor’ sözleriyle bana saldırdılar.”

DARP RAPORU ALDI

Gazetecilerin, iddiaları sormak için görüşmek istediği Türktepe okul müdürü Orhan Usta, kimseyle görüşmek istemediğini bildirdi. Şiddete maruz kalan öğrencinin boynunda darp izine rastlandı. Sedanur Ağsu hastaneye giderek darp raporu aldı. Dr. Ersin Aslan Devlet Hastanesi’nden alınan raporda, Sedanur’un boynunda darp izine rastlandı. Hastane işlerinden sonra çocuk şube müdürlüğüne götürülen Sedanur, kendisini döven öğrenciler ve müdür hakkında şikâyetçi oldu.

28 ŞUBATÇILARIN YARGILANDIĞI BİR DÖNEMDE…

Basın mensuplarıyla birlikte olay yerine gelen Mazlum-der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik ile İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu sözcüsü Mehmet Faik Doğan, okul önünde veli ve öğrencinin yanı sıra çevrede bulunan diğer öğrencilerden bilgi aldı. Çocuğa uygulanan bu şiddeti kınadıklarını ifade eden Mazlum-Der Şube Başkanı Abdurrahim Çelik, “İdeoloji kokan bu davranışı kınıyor, yaşanan zulümlerin son bulması için Milli Eğitim Bakanını ve il milli eğitim müdürünü harekete geçmeye davet ediyorum” dedi. Çelik, “12 Eylül darbe süreci yargılanırken, 28 Şubatçılar için soruşturma başlatılırken, birilerinin başörtülüye zulmünü sürdürme çabası içinde olması kabul edilemez bir durumdur” ifadelerini kullandı. İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu Sözcüsü Faik Doğan da, sonuna kadar bu olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

İmam Hatip’te de başörtüsü yasak!

Osman Öksüz / Mersin

Mersin’de yaşanan olay ise akıllara durgunluk verdi. Mersin’in Toroslar ilçesi Güneykent Abdulkadir Perşembe Vakfı bünyesinde açılan İmam-Hatip Ortaokulu’nun Müdürü’nün, okula başörtülü gelen kız öğrencilere psikolojik baskı uygulayarak, öğrencilere başörtülerini çıkarmaları konusunda baskı yaptığı ifade ediliyor.

MÜDÜR BAŞIMIZI AÇMAMIZ İÇİN BASKI YAPIYOR

Başörtülü olarak okula geldiklerinden dolayı öğretmen ve okul müdüründen baskı gördüklerini dile getiren öğrenci Şevval Akan ve velisi Davut Akan, yaşadıkları baskıları anlattılar. Başörtüsünü çıkarması konusunda okul müdüründen baskı gördüğünü belirten öğrenci Şevval Akan, “Müdür ‘yarından itibaren okula başı açık geleceksiniz’ dedi. Ben imam-hatip okulunu başörtüsü için tercih ettim. Fakat okul müdürü başımızı açmamız için bize baskı uyguluyor. Müdürün yapmış olduğu bu baskı karşısında biz bir şey yapamıyoruz. Beden Eğitimi öğretmeni ‘derslerimde başınız açık geleceksiniz’ diyor. Eğer burada başımızı açacaklar ise buraya neden imam-hatip diyorlar?” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ: KIZIN ÇİRKİN GÖRÜNÜYOR!

Başörtüsünden dolayı Müdür’ün kendisine ‘kızın çirkin görünüyor’ dediğini söyleyen veli Davut Akan, “Müdür, ‘kızların yaşı küçük, çirkin gözüküyor’ diyor. Bazı kızların mini etekle geldiği görülüyor. Müdür bu konuda herhangi bir şey yapmıyor. Çirkindir demiyor, fakat başı kapalı olan kızım için ise ‘çirkin görünüyor’ diyebiliyor. Müdürden kızım başörtülü olarak okula geldiğinde almayacağına dair bir belge vermesini istiyorum fakat müdür bana imzalı bir belge vermekten de kaçınıyor” şeklinde konuştu.

YETKİLİLER BU SORUNA BİR AN ÖNCE EL ATSIN 

Müdürün bu çirkin tavırlarının devam etmesi halinde kızını okula göndermeyeceğini söyleyen Akan, “Ben kızımın örtünmesinden yanayım. İmam-Hatip’e yazdık ki dinibütün bir şekilde eğitimini alsın. Yetkililerin bir an önce bu meseleye el atmasını istiyorum” diye konuştu.

İzmir’de sürgün

Yunus Şani / İzmir

İzmir’de 8. sınıf öğrencisi Elif Aykanat, başörtü taktığı gerekçesiyle sürgün edildi. Menderes ilçesine bağlı Gölcükler Adnan Olcay Ortaokulu’nda okuyan Aykanat, başörtüsüyle eğitimine devam etmek istediğinden dolayı çeşitli hukuksuzluklara maruz kalıyordu. En son yapılan hukuksuzluk ise başörtülü öğrencinin başka bir okula sürgün edilmesi oldu. Evinden çok daha uzak bir okula sürgün edilen Elif Aykanat’ın babası Mustafa Aykanat, verilen sürgün kararına itiraz edeceğini belirterek şunları söyledi; “Kızım başörtüsü taktığından dolayı sürekli tutanaklara, kınama cezalarına maruz kaldı. Şimdi kızımı başka bir okula sürgün ediyorlar. Bu konuda şikâyetçiyiz ve bunu kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

BAŞÖRTÜMÜZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Başörtülü olarak eğitimine devam etmek isteyen Elif Aykanat ise, kendisi gibi başörtüsüyle okumak isteyen diğer öğrencilere seslenerek “Onlar da taviz vermesinler, sabretsinler. Dünya alem önümüze gelip engeller kursa da, kıyamet kopsa da biz bu dinden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜ YASAKLARI PROTESTO EDİLDİ

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu, 8 yıldır devam eden eylemlerinin 370. haftası basın açıklamasında Türkiye’de devam eden başörtüsü yasakçılığına değinerek yasakçıları protesto etti. SAGİR adına Diriliş Saati Dergisi’nden Berat Güler’in okuduğu açıklamada, Gaziantep’te başörtülü okula giden 8. sınıf öğrencisine uygulanan baskı ve Azerbaycan’da başörtüsü yasağı ve Müslümanlara yönelik Aliyev rejiminin uyguladığı şiddet gündeme getirildi.

ENSAR-DER: BAŞÖRTÜSÜ DERHAL ANAYASAL GÜVENCEYE KAVUŞSUN

Başörtülü kızlara yönelik baskı ve zorbalıkları, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde faaliyet sürdüren Tessep üyesi Ensar-Der de kınadı. Hükümetin sürekli özgürlükleri genişlettiğini söylediklerini ancak bu özgürlüklerin dindar ve inançlı Müslümanlara yansımadığının altı çizilen açıklamada, Başörtünün derhal anayasal güvence altına alınması gerektiği vurgulandı.

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ OLAYDAN HABERSİZMİŞ!

Telefonla görüştüğümüz Ak Parti Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu,  basında böyle bir habere rastlamadığını söyledi. Kendisine 3 ulusal gazetenin bu haberi manşetten verdiğini ve olayı özetle anlatmamıza rağmen Mazıcıoğlu, ısrarla böyle bir haberi duymadığını belirtti. Bilgi almak için aradığımız diğer Gaziantep Ak Parti milletvekilleri Mehmet Sarı ve Mehmet Erdoğan da ısrarlı sorularımıza rağmen bu konu ile ilgili konuşmak için müsait olmadıklarını ifade ettiler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, telefonlarımıza cevap vermedi.

ÇİRKİN OLAYI SORUŞTURACAĞIZ

Olayla ilgili ulaştığımız Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulhalim Ünverdi, mağdur öğrencinin Müdür kışkırtmasıyla bazı öğrenciler tarafından dövülmesi olayından haberdar olmadığını söyledi. Kendisine, daha önceden Sedanur Ağsu isimli öğrenci ile alakalı okul müdürü Orhan Usta tarafından uyarı geldiğini ifade eden Milli Eğitim Müdürü Ünverdi,  “Okul Müdürü Orhan Usta, bu kızın başörtüsüyle okula ve derslere girmek istediğini ve tavrının ne olması gerektiğini söyledi. Fakat böyle tasvip etmediğimiz bir olayı yeni duyuyorum. Bu konuyu araştıracağız. Gerekirse müfettişler gönderip soruşturma başlatabiliriz. Gaziantep’te başka okullarda da başörtüsü sorunu var. Fakat böyle şiddet içeren bir şeyi asla kabul edemeyiz” diyerek çirkin olayın soruşturulacağını söyledi. 

BU BARBARLIKTIR

Sabiha Ateş Alpat: Zeynep-Der Başkanı Sabiha Ateş Alpat, Türktepe İlköğretim Müdürü Orhan Usta’nın yaptıkları için “Tek kelimeyle barbarlıktır”  ifadesini kullandı. Hiç kimsenin tesettürü yasaklamaya hakkı olmadığını söyleyen Alpat, özgürlük verdiklerini söyleyenlerin bu manzarayla kendileriyle çeliştiklerini belirterek, çirkin olaya maruz kalan Sedanur Ağsu’nun yanında olduklarını ve onu yalnız bırakmayan ailesini tebrik ettiğini söyledi.

ÜRKÜTÜCÜ VE ENDİŞE VERİCİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Hüda Kaya: 28 Şubat’ta başörtüsü davasında idamla yargılanan Yazar Hüda Kaya da,  Türkiye’de özgürlükler, adalet, barış ve insan hakları noktasında çok ciddi gelişmelerin yaşandığını ve ustalık dönemine getirildiğini ancak bu ustalık dönemi ile beraber şefkat eli söylemlerinin tamamen kesildiğini, ustalık dönemi diye övünülen bu dönemde bu şefkat elinin tam tersine döndüğünü dile getirdi. “Başörtüsü Özgürlüğü kesinlikle gerçekleşmemiştir” diyen Kaya, “ 28 Şubat kalıntıları, zulmü devam edip sürmektedir” diye konuştu.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir