• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Vergide dijital dönüşüm zaman kazandırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

 Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Ankara’da düzenlenen "Mükellef Odaklı Vergicilik ve Vergide Dijital Dönüşüm" Paneli'nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Baran, Türkiye'de e-devlet, e-dönüşüm, e-maliye uygulamalarının vatandaş odaklı hizmet anlayışı olduğunu söyledi. Baran, Gelir İdaresi Başkanlığının hayata geçirdiği yeniliklerle vergi sisteminde dijital dönüşüm yaşandığını söyleyerek, mükellef odaklı bir anlayışın ortaya çıktığını dile getirdi. Baran, "Vergi sistemindeki dijitalleşme, iş dünyası için büyük fayda sağladı. Bilgisayar başında vergiyle ilgili her konuyu halletmek, harcadığımız zamanı ve maliyeti azalttı. Bu gelişmeler, iş dünyası ile vergi daireleri arasındaki mesafeyi kapatıp, iş birliğini artırdı. Artık iş adamı sorununu anlattığında karşısındaki görevli anlıyor. Teknolojinin doğru kullanımı, vergi mükelleflerinin gönüllü uyum seviyesini de artırdı" dedi.

ATO'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ

ATO'nun da Dijital Dönüşüm Projesi'ni hayata geçirdiğini anlatan Baran, "Üyelerimiz Odamıza gelmeden bir tıkla belgelerini internet üzerinden alabiliyorlar. Bu hizmet sayesinde hem üyemiz zamandan tasarruf etmiş oldu, hem de iş yükümüz hafifledi. Bu belgeleri e-Devlet'ten de doğrulatmak mümkün. e-Devlet kapısında yer alan ilk ve tek Oda unvanına sahibiz. Mobil ATO uygulamasını hayata geçirdik. Mobil ATO uygulamasını akıllı telefonlarına yükleyen üyelerimiz duyurular ve etkinliklerden anında haberdar oluyorlar ve bizimle doğrudan iletişime geçebiliyorlar" dedi.

ÖDEMESİNE SADIK MÜKELLEFE ÖDÜL TALEBİ

Devlete ödemesine sadık kalan mükellefler için özendirici bir uygulama olması gerektiğine de dikkat çeken Baran sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetimiz gerekli düzenlemeyi yaptı ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından böyle bir uygulama başlatıldı. Beyannamelerini vaktinde vermiş mükelleflere gelir ve kurumlar vergisinde yüzde 5'lik bir indirim getirildi. Bu indirimde bir alt sınır vardı. Şimdi bu konuda da iyileştirme yapılıyor. Limitte bir değişiklik yapılarak daha geniş kitlelerin bu uygulamadan faydalanması sağlanacak. İş dünyası olarak, vergi mükellefleri olarak bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Benim gibi vergi yükümlülüğünü yerine getiren mükelleflerin bu gayretlerinin karşılıksız kalmaması çok önemli.  Demek ki devlet benim vergi konusundaki özenimin farkında ve benim bu özenimi takdir ediyor diye düşünüyor ve mutlu oluyorum. Bu düzenlemenin geniş kitleleri kapsaması devletle vatandaş arasındaki bağın güçlenmesi açısından da çok olumlu olacağına inanıyorum."

MÜKELLEFLER VERGİ DAİRELERİNE GİTMEK ZORUNDA KALMAYACAK

Toplantıda Gelir idaresi Başkan Yardımcısı Semi Okumuş da bir konuşma yaparak, mükelleflerin hiçbir şekilde vergi dairelerine gitmek zorunda kalmadan tüm işlemlerini elektronik ortamda yapması için gerekli uygulamaları geliştirdiklerini bildirdi. Yeminli mali müşavir raporlarını da dijital ortama alınca yüzde 100 bu alandaki belgeleri dijitalleştirmiş olacaklarını belirten Okumuş, "Mükelleflerin kendi aralarındaki ilişkilerde kullandığı tüm belgeleri, faturaları, fişleri ve serbest meslek makbuzlarını da dijitalleştirmeye çalışıyoruz. E-arşiv fatura, e-serbest meslek makbuzu gibi uygulamalarımızla tutar olarak Türkiye'de düzenlenen tüm faturaların yüzde 70'ini dijitalleştirmiş durumdayız. Kalan yüzde 30'luk kısmını da önümüzdeki birkaç yılda tamamlayacağız." dedi. Ankara Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan da mükellef odaklı anlayış çerçevesinde vergi dairelerindeki fiziki ortamı iyileştirdiklerini ve ortak vezne uygulamasına gittiklerini belirterek, mükelleflerin işlemlerini kolaylaştırmak için vergicilikte dijital odaklı dönüşüm gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri