• DOLAR 32.374
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.581
  • ...
​"Muhtarlık sürecindeki yoğunluk hizmetten çok menfaat içindir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son yıllarda yetki ve sorumlulukları azaldığı için gözden düşen muhtarlık, maaşlara yapılan zamla yeniden gözde oldu.

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde Türkiye genelinde 32 bin dolayındaki muhtarlık için 150 binden fazla aday yarışmıştı. Bu sayının önümüzde 31 Mart yerel seçimlerde daha fazla olması bekleniyor.

Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Butaku, muhtarlık seçimlerinde yaşanan başvuru yoğunluğunun arkasındaki sebeplerini İLKHA’ya değerlendirdi.

Daha önceden muhtarlara maaş verilmediğini hatırlatan Butaku, şimdilerde ise yaklaşık 2 bin TL ödenek verildiğine ve sigorta primlerinin ödendiğine işaret etti.

Maaş ve sigorta primiyle birlikte muhtarların yurt dışı seyahatlerine de götürüldüğünü aktaran Butaku, bu nedenle muhtarlığa büyük bir teveccühün olduğunu söyledi.

"Muhtarlık sisteminin değişmesi lazım"

Muhtarlık içinde bir adaylık süresi ve süreci olması gerektiğini dile getiren Butaku,  "Siyasi partilerde olduğu gibi bir adaylık süresi olmalı. Siyasi partiler, Yüksek Seçim Kurulu’na adaylarını bildirmeleri lazım ama muhtarlıklarda o yok.  Son gün bakıyorsun köyün ağası, aşiret reisi kalkıyor diyor ki, 'ben seni değil de başka birini muhtar yaptım!'  Bundan dolayı muhtarlık sisteminin değişmesi lazım.  Adaylık usulünün düzeltilmesi lazım.  Muhtarlığa da aynen siyasi partiler gibi daha önceden müracaat edilmesi lazım.  Muhtarlardan sabıka kaydı ve okuma yazma belgesinin seçimden sonra istenmesi yanlış bir şeydir. Bunların seçimden önce istenmesi lazım." İfadelerini kullandı.

"İnsan hayatı mevki ve makamlardan daha değerlidir"

Butako,  şunları söyledi:  "Kırsal kesimde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde adamcılık, aşiretçilik var. Muhtarlıkta eğer gerçekten amaç hizmet ise kimin hangi aileden olması, hangi aşiretten olması önemli değil. Kim olursa olsun hizmette destek vermemiz lazım.  Ama maalesef 'Benim ailemden olmayan biri, istediği kadar bilinçli olabilir hizmet de edebilir ama benim ailemden değilse ona oy vermem' anlayışı var. Buna bağlı nedenlerden kaynaklanan kavgalar oluyor. İnsan hayatı Cumhurbaşkanı makamından dahi daha değerlidir. İnsan hayatı her zaman bütün mevki ve makamlardan daha değerlidir."

"Muhtarlık sürecinde yaşanan yoğunluk hizmetten çok menfaat sağlamak içindir"

25 yıldır muhtarlık yaptığını anlatan Butako, "25 yıl önce seçime girdiğimiz zaman sandığa pusulalarımızı bırakırdık. Vatandaş gider oyunu kullanır, çeker evine giderdi. İlk seçimimde hatırlıyorum, vatandaş oy kullanırken ben rakibim olan muhtarın evinde kahvaltı yapıyordum. O şekil seçimler olurdu. Şu an durum değişti, menfaatler ön plana çıktı.  Muhtarlık seçiminde aday olanların yüzde 5’i hizmet için giriyorsa, yüzde 95’i ise menfaat için giriyor. Muhtarlık sürecinde yaşanan yoğunluk hizmetten çok menfaat sağlamak içindir. Muhtar demek köy ve mahallenin ileri geleni demektir. Muhtar, köye ağa diye seçilmiyor. Köye hizmetçi olarak seçiliyor. Muhtar seçilen kişinin, diğer insanlardan hiçbir üstünlüğü yok." diye konuştu.

"Hizmet yapmak isteyen biri kavga etmez"

"Muhtar adayları arasında kavga oluyor. İnanın ki hizmet yapmak isteyen biri kavga etmez. Keşke, 'ben daha iyi hizmet ederim kavgasını' verseydik ama böyle bir şey yok.  Muhtarlığa aday olanların bir kısmı da silah taşıma ruhsatı alayım diye aday oluyor." ifadelerini kullandı.

Butaku, son olarak 31 Mart yerel seçimlerin kavgasız ve huzurlu bir şekilde geçmesini temenni etti. (Nihat Kanat-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir