• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
`Suriye`de ki Kürtler Bir Statüye Sahip Olmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Suriye Kürteriyle Dayanışma Komitesi misafirleri olarak Diyarbakır`da bulunan Suriye ilerici Demokratik Kürt Partisi Suriye Kürt Yüksek Konseyi 1. Dönem Sözcüsü Ahmed Süleyman ve Veroş Telo, Suriye Kürleriyle Dayanışma Komitesi başkanı Muhittin Batmanlı ile birlikte Mustazaflar Hareketinin yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Mustazaflar Hareketi ile gerçekleşen görüşmede, Mustazaflar Hareketi sözcüsü Av. Hüseyin Yılmaz ile mustazaflar hareketinin kurucu üyelerinden Av. Zekeriya Yapıcıoğlu ve İsa Aydın hazır bulundu. Görüşmede Ahmed Süleyman Suriye`de gelişen olaylar, özellikle Suriye Kürtlerinin sorunlarını dile getirerek, Diyarbakır`a geliş amaçlarının Diyarbakır`daki Sivil Toplum Kuruluşları, hareketleri ve partileri ziyaret etmek olduğunu, Mustazaflar Hareketi`ni de bu kapsamda ziyaret ettiğini söyledi.
 
Suriye Kürtlerinin Probleminin Çözümü Kürtlerin Elinden Çıktı
Suriye`de ki Kürtlerin yaşadığı süreçte Diyarbakır ve bölgede ki STK , parti ve hareketlerin duygu ve düşüncelerinin Kürtlerle birlikte olduğuna inandığını ifade eden Süleyman, bundan dolayı ilişkilerin oluşturulması ve desteklerin verilmesi için görüş alış verişinde bulunması gerektiğini, ifade etti.
 
Suriye`de ki Kürtlerin içinde bulunduğu son durumu değerlendiren Süleyman, devrimin başlangıcında yapılan eylem ve çalışmaların Tunus, Suriye ve Mısır gibi başarıya ulaşacağından halkın ümitvar olduğunu ama maalesef bu gün Suriye Kürtlerinin probleminin çözümü Kürtlerin elinden çıktığını başkalarının eline geçtiğine dikkat çekti.
 
Pek Çok Kişi Özgür Suriye Ordusu`nun Yaptıklarından Dolayı Ülkeyi Terk Ediyor
Süleyman, Mustazafler Hareketi sözcüleri ile yaptığı görüşmede Suriye halkının iç çatışma ve kaostan yana olmadığını dile getirerek şöyle devam etti: "Özgür Suriye Ordusu Suriye Kürtlerine bir hak tanımadığından dolayı Kürtler`de bir rahatlık yok. Suriye halkı 50 yıldır yapılan zulme baş kaldırdı ama halk yeni bir zulmü, başka renkteki bir zulmü kesinlikle kabul etmez. Suriye`de pek çok kişi Özgür Suriye Ordusu`nun yaptıklarından dolayı Suriye`yi terk ediyor. Biz Kürtlerde bu konuda rahat değiliz ve bu konuda da geleceğimiz için henüz kuvvetler birleşmediği için Suriye halkı henüz rahat değildir. Şu an Suriye Ordusu`nun ileri süreç için herhangi bir projeleri yoktur."
 
Suriye`de Kürtler Kesinlikle Özgürlüğüne Kavuşmuş Değil
Suriye halkının özellikle Kürtlerin sorunlarını çözüme kavuşturmanın epey zor olduğunu belirten Süleyman, her bölgenin ayrı ayrı düşünmesinden dolayı mücadele eden gruplar arasında kesinlikle birlik ve beraberliğin olmadığına işaret etti. Süleyman son olarak, Birilerinin ve basının dediği gibi kesinlikle Kürtler özgürlüğüne kavuşmuş değildir. Şu anda sistem adli sorunları üzerimize yıkmış ve bunlar ile uğraşıyoruz. Her şeye rağmen biz başaracağımıza inanıyor ve ümitliyim" şeklinde konuştu.
 
Türkiye Suriye`de Kürtlerin Bir Statüye Kavuşmaması İçin Çalışıyor
Mustazaflar Hareketi Sözcüsü Av. Hüseyin Yılmaz ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye`nin Suriye politikasının insani olmadığına vurgu yaptı. Türkiye`nin müdahale konusunda muhalefete yardımcı olduğuna işaret eden Yılmaz, "Fakat söz konusu Kürtler olunca Türkiye`nin politikası değişiyor. Askerin sınır dışına gönderilmesi için meclisten alelacele tezkere çıkartıldı. Bu tezkerenin çıkarılmasının bir sebebi de, Esad`tan sonra Suriye`de ki Kürtlerin Irak Kürdistan`ında olduğu bir statüye kavuşmaması içindir. Olası bir müdahalede bu husus önem arz edecek ve müdahale gerekçeleri arasında yer alacaktır" dedi.
 
Kürtlerin Rengi, Sesi ve Düşüncesi Bir Olursa Bir Statüye Kavuşabilirler.
Kürtlerin rengi, sesi ve düşüncelerinin bir olmasıyla Esad`tan sonra Kürtlerin bir statüye kavuşabileceğine işaret eden Yılmaz, Türkiye`nin genel Suriye politikasının ayrı, Suriye Kürtleri ilgili politikasının ise ayrı olduğunu belirtti.
 
Kürtler İçin Emperyalizmin Eliyle Gelen Sahte Bir Özgürlüğü İstemiyoruz
Hareket olarak Kürtlerin gerçek bir özgürlüğe kavuşmasını istediklerini yenileyen Yılmaz, "Aksi taktirde emperyalizmin eliyle gelen bir sahte özgürlüğü de istemiyoruz. Yani Kürtler kendi halkına yabancı kalmamak için meşruiyetlerini kendilerinden almalılar. Halkının dinine inancına kültürüne örfüne sahip çıkılmalı. Genelde Suriye halkı özelde ise Kürtler özgürlüklerini kendi yaşam değerlerinden almalı, ne Amerikan ne nede başka emperyalist ülkeden almamalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Suriye Parçalanmamalı Ancak Herkesin Hakkı ve Temsiliyeti de Olmalıdır
Mümkün oldukça Suriye`nin parçalanmaması, birlik ve beraberliğini muhafaza etmenin yanında olduğu görüşünü belirten Yılmaz, ancak herkesin hakkı ve temsiliyetinin de olması gerektiğinin altını çizdi. Suriye`de de Irak Kürdistan`ı gibi bir federal yapının olabileceğini bunun yıllardır yok sayılan Kürt halkını rahatlatacağını ifade eden Mustazaflar Hareketi Sözcüsü Av. Hüseyin Yılmaz, federal yapının parçalanmaktan daha iyi olduğunu söyleyerek, emperyalizmin Ortadoğu Coğrafyasının bölünmesinden ve parçalanmasından yana olduğunu, küçük ve zayıf devletleri sömürmesinin daha kolay olacağı düşüncesinde olduğunu, fakat hakkaniyete ve adalete göre bir devlet yapısının oluşturulamadığı eski sistem gibi bir devlet yapısında ısrar edilmesi halinde, Suriye Kürtlerinin de bağımsız devlet yapısı dahil başka arayışlara girmesinin en doğal hakları olduğunu belirti.
 
Sınırların Kaldırılmasından Yanayız
Aslında sınırların kaldırılmasından yana olduğunu söyleyen Yılmaz konuşmasının devamında, "Suriye, İran, Irak, Türkiye de yaşayanlar olarak hepimiz biriz. Aynı milletiz aynı ümmetiz. Dinimiz, dilimiz kültürümüz birdir. Zaten aramızdaki sınırlarda yapay sınırlardır. Kürtler başta olmak üzere İslam coğrafyasını parçalayan akrabaları birbirinden ayıran sınırlardır. Bu yapay sınırlar kaldırılırsa hem Kürtler hem de diğer Müslüman halklar rahat edecektir." şeklinde konuştu.
 
Yılmaz son olarak, "Fakat gönül ister ki Suriye Kürdistanı`nda silahlar patlamasın kan akmasın. Silahsız, kansız, barış ve müzakere yolu ile bir çözümden yanayız. Kısacası kazanmak için birlik beraberlik ve ittifakın olması şarttır." (Osman İçli-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir