• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Kayıpları Artan Rus Ordusu Tekrar Kafkaslar`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rus ordusu uzun süreden sonra ilk defa Kafkasya`da direnişçilere karşı yürütülen operasyonlara aktif bir şekilde katıldı.

Rus medyasında yer alan haberlere göre Kuzey Kafkasya`da direnişçilere yönelik operasyonlara ilk defa ordu birlikleri de katıldı. Ordunun bölge yönetimi 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren operasyonların başlatıldığına dair çıkan haberleri doğruladı.

Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığına bağlı birliklerin yanı sıra içişleri bakanlığı temsilcileri ve istihbarat birimleri de operasyona destek veriyor. Bölge uzmanları operasyonların artık ortak düzenlenmesini kayıpların artmasına bağlıyor. Nitekim Savunma Bakanlığı içerisindeki kaynaklar da bu iddiaları doğrulamakta.

İLK KAYIPLAR

Rus Ordusu`nun operasyonlara katılmasına dair karar Milli Anti terör Birimi (NAK) ve federal askeri karargah tarafından alındı. Buynak bölgesinde düzenlenen operasyon sırasında dört sözleşmeli asker hayatını kaybetti, çok sayıda asker ise yaralandı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı operasyondaki başarısızlığı analiz etmeye başladı. Ordu birliklerinin direnişçilere karşı yürütülen operasyonlara katılacağına dair ilk haber 2012 yılının Eylül ayında "Nezavisimaya Gazeta"da yayınlanmıştı.

Kafkasya Çatışmalar tarihi uzmanı Doç. Dr. Vladimir Popov "Direnişçilerin etkinliğinin artması, içişleri ve savunma bakanlığı temsilcileri arasında kayıpların artması Kuzey Kafkasya`da süresiz bir savaşının devam ettiğini ortaya koyuyor. Durum incelendiği zaman savaşın kısa ve orta vadede biteceği beklenemez," diyerek askeri çözümün nihai amaca hizmet etmeyeceğini ve insani çözümlerin bulunması gerektiğinin altını çiziyor.

Uzmanların bu gibi tespitlerde bulunmasına rağmen bölgeye Yüsek Askeri İstihbarat Birimine (GRU) bağlı birliklerin de gönderileceğine dair haberler ulusal basına yansımaya başladı. GRU birlikleri içerisinde profesyonel askerlerin görev yaptığı biliniyor.

DOKSANLI YILLARIN YANSIMASI

Rusya Birleşik Ordu birlikleri 1999 yılında Dağıstan ve Çeçenistan`a girerek askeri operasyona başlamıştı. Bu karar Şamil Basayev ve Hattab`ın savaşçılarının Dağıstan`a girmesinden sonra alınmıştı. Savaş sırasında Rusya Savunma Bakanlığı Çeçenistan içerisinde 46 askeri merkez kurdu. Merkezler askeri görevin yanı sıra idari görevler de üstlendi. 2004 yılından sonra ise askeri görev Savunma Bakanlığından alınarak İçişleri Bakanlığına verildi.

Direnişçilerin önemli bir kısmının çatışmayı bırakmasından sonra 2006 yılında ordu birlikleri Kuzey Kafkasya`dan çekildi. Bundan kısa bir süre önce ise özel askeri operasyonlar içişleri bakanlığına bağlı birlikler tarafından gerçekleştirilmeye başlanmıştı. 2006 sonrasında Dağıstan, Çeçenistan, İnguşetya ve Kabardey Balkar`da devam eden anti terör operasyonlarına ordu birlikleri tarafından aktif destek verilmedi.

Yalnız istisnai durumlarda büyük direnişçi gruplarını yok etmek maksadıyla savunma bakanlığının hava ve tank bölükleri operasyonlara katıldı. Çeçenistan`da sürekli savaşan "Zapad" (batı) ve "Vostok" (batı) özel askeri birlikleri ise Çeçenlerden kurulmuştu. Her iki birlik 2009 yılında faaliyetini durdurdu. Üç yıl sonra ise tekrar İçişleri Bakanlığına bağlı birliklerin yanı sıra FSB ve savunma bakanlığı ordu birliklerin aktif operasyonlara katılma konusu gündeme taşınmış oldu.

BELGELERİN ORTAYA ATTIĞI İDDİALAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in talimatı ile Milli Anti Terör Birimi içerisinde savunma bakanı ve genelkurmay başkanı da yer aldı. Uzmanlar ise operasyonlara GRU birliklerinin katılmasının etkili olabileceği üzerinde duruyor. Bir zamanlar Güney Rusya`da komutanlık yapmış General Leytnant Yuri Netkaçev de bu uzmanların görüşüne katıldığını açıklamıştı.

Rusya ulusal basınında yer alan haberlere göre Rus ordusunun şu andaki kayıpları Kuzey Kafkasya savaşının ilk dönemleri ile kıyaslanabilecek büyüklüğe ulaşmış durumda.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir