• DOLAR 32.591
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2512.844
  • ...
Silopi`de Kura Çekiminde `Hile Yapıldı` İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce 27.09.2012 tarihinde yapılan 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı usta öğretici ek ders karşılığı okul öncesi usta öğretici seçimleri Silopi 1.Noterliğince milli Eğitim binasında yapılmıştı. Kura çekimi ile yapılan seçmelerde bazı adaylar elemelerin aslına uygun yapılmadığı iddiasında bulunarak Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Noter huzurunda yapılan kura çekilişinde masanın üzerinin çantalar ile dolu olduğunu belirten adaylar, kura çekiminde poşet içerisinde çıkartılan isim yazılı kağıtların adaylara gösterilmediği iddiasında bulundu.

 

Atamalarla ilgili haksızlık yapıldığını öne süren Gurbet Tanış, "Bundan önce herkes başvurdu. Başvuru listesinde hiçbir şekilde şuan başvuran hiçbir arkadaşın ismi olmamasına rağmen yani ikinci bir atama oldu. İkinci bir atamada noter huzurunda sözde oldu. Ama noter huzurunda şartların uygun olmadığını düşünüyoruz. Yani usulsüzlük olduğu açık ortada. Bunu zaten dile getirdik. Dilekçelerimizde var."şeklinde konuştu.

 

Gurbet Aybi, "Yapılan kura çekiminde zaten büyük bir haksızlık yapıldı. İsimler hiçbir şekilde bize gösterilmedi ve poşet bile çantalarla donatıldı. Kura poşetini görmedik. Çok büyük haksızlığa uğradık."dedi.

 

Huriye Altürk, "Kura ile yapılan çekilişin gerçek olduğunu düşünmüyoruz. Bir oyundan, başka bir şeyden ibaret olduğunu düşünüyoruz."dedi.

 

Bazı kişilerin kura çekiminde çok rahat tavırlar sergilediklerini öne süren Elif Tanış, "Onlar kura çekiminde aşırı rahatlardı. Artı gelmeyenler bile çıktı kurada. İsimleri telefonla bildirildi. `Çıktınız` diye. Kura çekimine ben hiçbir şekilde inanmıyorum."dedi.

 

Zümrüt Cin ise "Milli Eğitimdeki noter çekilişine ben de katıldım. Orada 1.Noter de çekilen isimlerin bize gösterilmediğini ve noterinde taraflı olduğunu düşünüyorum. Tarafsız bir şekilde çekilen isimlerin bize gösterilmediğini ve bunun ardından sanki önceden isim verilmiş gibi. Çünkü okurken bile sanki böyle şüpheli bir şekilde yada önceden isim verilmiş gibi bir izlenim vardı. Mağduruz bu konuda hakkımızı arıyoruz."dedi.

 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Avukat Hakim Tanış ise şunları söyledi:
"Görevlendirme hukuki dayanaktan yoksun olarak yapılmıştır. Hukuki dayanağı olmayan görevlendirme keyfiyete mahal verir. Neticede de keyfi bir kura yönetimi belirlenmiştir. Kura yönetimi denen olay; gerek Tv`lerde izlediğimiz kadarıyla gerekse de bildiğimiz kadar kuranın anlamı her türlü şüpheyi bertaraf edecek saydam ve şeffaf olması gerekiyor. Yani bunun en güzel örneği de ülkemizce benimsenen milli piyango örneğidir. MP`da yapılan yöntem ve usullerdir. Kaldı ki Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce söz konusu görevlendirmeler daha önce yapılmıştır. Yapılan itirazlar üzerine görevlendirme kura çekimi yöntemi ile tekrar yapılmıştır. Yapılan kura yönetimi de her şeyden önce kura yöntem ve usullerine uygun yapılmamıştır. Kura çekim yönteminde isimler bir torbaya konulmuş iddiası var. Torba bir masanın üzerine konularak etrafı çantalarla çevrilmiştir. Torbadan çekilen isimler her hangi bir şekilde platformun öbür tarafında veya platforma karşı olan kişilere gösterilmemiştir. Orada bulunan hiçbir usta öğretici adayına gösterilmemiştir. Bu isim çekildiği gibi isim okunmuştur. Buda beraberinde zaten olmazsa olmaz şüpheyi getirmiştir. Hukuki ve kanuni yasal dayanaklara aykırı hareket edilmiştir. Yani halkın dilindeki deyimiyle söz konusu görevlendirmelerde torpil yapılmıştır. Bunun en güzel örneği de daha önceki görevlendirmelerde atanan insanların kura çekim yöntemiyle de yine aynı şekilde çıkmasıdır. En bariz örneği de Silopi ilçe Milli Eğitim Şube Müdürünün akrabalarının da olmasıdır. Zaten her türlü şüpheyi de beraberinde getirmiştir."

 

Av Tanış, gerekli yasal işlemler için başvuru yaptıklarını belirterek, "Buna ilişkin idari ve hukuki girişimlerimizi başlattık. Gerek idari olarak başta Silopi Kaymakamlığı, Şırnak Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık nezdinde, gerekse hukuki olarak Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk."diye konuştu.
Öte yandan 63 kişinin başvuru yaptığı seçmelerde kura ile 31 kişi usta öğretici olarak alınmış bu usta öğreticilerden 21 kişinin tekrar seçildiği ve aynı soyadı taşıyan 4 kişinin de Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Birlik`in akrabası olduğu ileri sürüldü. (M. Şimal Müldür-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir