• DOLAR 32.52
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2435.944
  • ...
Tek Kullanımlı Plastik Kasalara Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Dünyanın en büyük perakende tedarikçilerinden olan IFCO Systems, Türkiye`de taze meyve-sebze ürünlerinin lojistiğinde ve teşhirinde kullanılan tek kullanımlı siyah plastik kasaların büyük bir kısmının, ilgili gıda ve hijyen mevzuatlarına uymadığını, bir çoğunun gıda dışı işletmelerden toplanan, daha öncesinde temasta bulunduğu maddenin ne olduğu bilinmeyen hurda plastikten geri dönüştürülerek imal edildiğine dikkat çekti.

 

\"Meyve Sebze İçin En Çevreci Ambalaj Sistemi Çok Kullanımlı Plastik Kasalar\"
Stuttgart Üniversitesi, Fraunhofer Institut ve PE International işbirliğiyle yapılan \"Yaşam Döngüsü Analizlerine Bağlı Olarak Avrupa`da Meyve Sebze Nakliyesinde Kullanılan Ambalaj Sistemlerinin Sürdürülebilirliği\" adlı araştırmada, tahta, karton ve çok kullanımlı plastik kasaların çevreye olan etkileri, enerji kullanımı, küresel ısınmaya, ozon tabakası incelmesine, asitlenme oluşumuna, aşırı bitki/yosun üremesine ve yaz sisi oluşumuna etkileri gibi açılardan değerlendirildi ve çok önemli sonuçlara ulaşıldı.
Bu araştırmaya göre, üretimi için en çok enerji gerektiren ambalaj sistemi tek kullanımlı karton ve mukavva kasalar olarak gözüküyor. Karton ve mukavva kasalar aynı zamanda asitlenme, global ısınıma, ozon tabakası incelmesi ve yaz sisi oluşumuna en büyük oranda olumsuz etkisi olan ambalaj çözümü olarak öne çıkıyor.

 

İnceleme yapılan çevreyle ilgili tüm alanlarda, çok kullanımlı plastik kasaların çevreye, ahşap ve tek kullanımlı karton kasalarla kıyasla en az olumsuz etkisi olan ambalaj sistemi olarak öne çıkıyor.

 

Mukavva, kartonun üretim için en çok enerji gerektiren ikinci büyük sektör ve çevreye olan olumsuz etkisinin diğer ambalaj sistemlerine kıyasla daha fazla olduğunu dile getiren IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, \"Yeniden kullanılabilir plastik kasalarının kullanımıyla sera gazı salınımının yüzde 53 oranında azaldığı, ozon tabakasına incelmesine yüzde 38 daha olumsuz etki oluşturduğu yaz sisi oluşumu olasılığının yüzde 51 azaldığı tespit edilmiştir. \" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir