• DOLAR 32.596
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2508.413
  • ...
Şemdin Sakık 28 Şubat Savcısına İfade Verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara merkezli 28 Şubat soruşturması, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile DGM eski Başsavcısı Nihat Çakar’a uzandı. Savcıya ifade veren PKK’nın eski iki numarası Şemdin Sakık, ikilinin “Andıç”ın oluşmasındaki rolünü anlattı. Büyükanıt’ın önümüzdeki süreçte savcılığa çağrılabileceği belirtiliyor. Büyükanıt ve Çakar’ın ismi, Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin bombalanması olayını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın hazırladığı iddianamede de yer almıştı. Büyükanıt’ı kurtarmak ve ortalığa saçılan kirli ilişkiler yumağını örtbas etmek için harekete geçen HSYK, Sarıkaya’yı meslekten atmıştı.

Savcıya Üçünün İsmini Verdi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması giderek genişliyor. Başsavcılık, Refahyol’u yıkan cunta ekibinin PKK’nın eski yöneticisi Şemdin Sakık’ın ifadesi diye servis ettiği Andıç’ı da gündemine aldı. Bu kapsamda Sakık’ın bilgisine başvurulduğu öğrenildi. Müşteki ve tanık sıfatıyla Diyarbakır’da talimatla ifade veren Sakık, savcıya dönemin Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Yaşar Büyükanıt, dönemin Diyarbakır DGM Başsavcısı Nihat Çakar ile Büyükanıt’ın “İyi çocuk” diyerek sahiplendiği Şemdinli bombacısı Astsubay Ali Kaya’nın ismini verdi.

Akit’e Yaptığı Açıklamayı Savcıya Aktardı

Kendisiyle özdeşleşen Andıç’la ilgili daha önce Akit’e yaptığı açıklamanın benzerini savcılıkta yapan Sakık, Büyükanıt’ın Genelkurmay Karargahı’ndaki amirlerinin talimatlarını yerine getirerek kendisini yalan ifade vermeye zorladığını söyledi. Sakık ifadesinde, Andıç’ın Diyarbakır’daki pratik uygulamasını Büyükanıt’ın hayata geçirdiğini, konuyla bizzat ilgilendiğini ifade etti. Sorgusuna katılan Büyükanıt’ın, Akit ile bazı gazetecilere ve siyasetçilere “PKK’yla işbirliği içerisinde” şeklinde iftira atması konusunda kendisini tehdit ettiğini belirten Sakık, “Büyükanıt bana ‘Eğer bu isimlerin örgüte yardımcı olduklarını ve bunun karşılığında örgütten para aldıklarını itiraf etmezsen, ‘İstediğinizi yapın’ deyip seni askerlerin eline vereceğim. Sana ne yapacaklarını tahmin edebiliyor musun? Zaten her biri sana karşı nefretle doludur; kimi ırzına geçer, kimi cop sokar, sonra da seni götürüp bir yerde kazığa oturturlar’ tehdidinde bulundu” bilgisini verdi.

“Hukuki Boyutunu Çakar Yürüttü”

Sakık, Andıç tezgahının hukuki boyutunu ise Başsavcı Çakar’ın yürüttüğünü kaydetti. Çakar’ın Büyükanıt’ın yardımcısı gibi çalıştığının altını çizen Sakık, “Bazen bizzat katılarak, bazen de yan odada monitörden izleyerek sorgu sürecini yönettiler” ifadelerini kullandı. Çakar’ın kendisini düzmece ifade metnini imzalamaya zorladığını dile getiren Sakık, şöyle konuştu: “Başsavcı, ‘İfadelerini imzalamaman hoş değil, sana bir yararı olmaz. İmzalamadığın ek ifadelerinde ismi geçen şahısların en azından birkaçının örgüt bağlantılarını deşifre edersen özellikle kardeşin için yararlı olur. İstenilen tarzda ifade verirsen biz de gereği neyse onu yaparız. Tekrar düşün, yoksa senin için iyi olmaz’ diyerek beni tehdit etti.”

BÜYÜKANIT “İYİ ÇOCUK”U GÖREVLENDİRDİ

Sakık, savcılıktaki ifadesinde ayrıca Büyükanıt’ın, ifadesine eklemeler yapılarak oluşturulan Andıç’ın altına imza atması için “Tanırım, iyi çocuktur” dediği Astsubay Ali Kaya’yı görevlendirdiğini anlattı. Sakık, Andıç metnini imzalamamasına sinirlenen Kaya’nın, ‘Anam avradım olsun seni geberteceğim’ diyerek tabanca namlusunu ağzına soktuğunu ve dişlerini zedelediğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir