• DOLAR 32.585
  • EURO 34.654
  • ALTIN 2528.06
  • ...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İGDAŞ`tan 5 milyon aboneye sattığı doğalgazda indirim bekliyor. EPDK ile İGDAŞ`ın, yeni dönem doğalgaz tarifeleriyle ilgili görüşme maratonu tam gaz devam ediyor. EPDK, abone sayısı ve yatırımları sabit olmasına karşın doğalgaz satışının katlanarak artmasıyla ‘sürümden` daha çok kazandığı gerekçesiyle İGDAŞ`ın, doğalgazda belli bir miktar indirim yapmasını gündeme getirdi.

2016`YA KADAR SÜRER
İstanbullu 5 milyon abonenin kullandığı doğalgazda en az 2-3 kuruş dolayında indirim yapılması bekleniyor. İstanbul`da doğalgaza, 1 Ekim`de 9.6 kuruşluk zam yapıldı. Bir abone, yılda ortalama 1200 metreküp gaz kullanıyor. Bu zamla birlikte söz konusu abonenin doğalgaz faturası, yıllık 115.2 TL arttı. İndirim yapılırsa abonenin yıllık faturası 36 TL hafifleyecek. İGDAŞ, teknik ve mali gerekçelerle indirime sıcak bakmıyor.

Taraflar anlaşabilirse, yeni tarifeler 1 Kasım`da uygulamaya girecek ve 2016`ya kadar uygulanacak. Doğalgaz sektörü temsilcileri, indirimin, şirketin özelleştirme değerini etkileyebileceği görüşünü savunuyor. Sektör temsilcileri, bu durumda devletin İGDAŞ özelleştirmesinden daha az gelir elde etmesinin söz konusu olacağına dikkat çekiyor. haberturk