• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...
Minibüsçülerden Değişen Uygulamalara İsyan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Taşıma Belgesi için Erzurum`a gitmek zorunda kalan minibüsçüler Bingöl`e şube açılmasını istedi, Bölge Müdürlüğü ceza personeli gönderdi.
 
Bakanlığın sürekli yetki belgesi ve sigorta işlemleri ile ek maliyet çıkardığını dile getiren minibüsçü esnafı, çalışamayacak hale geldiklerini belirtiler. Bölge Müdürlüğü kaynaklı sorunlar nedeniyle binlerce lira ceza ödediklerini aktaran esnaflar, sorunun ivedilikle çözülmesini talep ettiler.
 
"Adeta Ceza Avına Çıktılar"
Ulaştırma Bölge Müdürlüğü`nden gelen personeller hafta sonu şehrin belirli noktalarına kontrol noktası kurarak adeta ceza avına çıktılar. Memurların ceza kesmek için bahane aradığını öne süren minibüsçü esnafı ise uygulamaya sert tepki gösterdi.
 
"D4 Belgesi Sorunu Olan Esnafa 2.500 liraya Yakın Bir Ceza Kesiyorlar``
Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Erzurum Bölge Müdür Yardımcısı`nın geçtiğimiz gün Bingöl`e geldiğini ve kendilerine Bingöl`e bir personel gönderip şube açmayı teklif ettiklerini belirten Mehmet Bulut, "Bizler Bingöl`e bir eleman gönderilmesini ve şube açılmasını talep ettik. Müdür bey ise `eleman yok` diyor. Ama hemen ardından ceza kesmek için birkaç eleman gönderiyor" dedi.
 
Sürekli yaşanan mevzuat değişikliklerinin esnafı mağdur ettiğini ve her evrak için Erzurum`a gitmek zorunda kaldıklarını belirten Bulut, sözlerine şöyle devam etti:
 
"D4 belgesi sorunu olan esnafa 2.500 liraya yakın bir ceza kesiyorlar. Sigortasını yaptıran esnafa `bildirim yapmadınız` deyip 370 lira ceza kesiyorlar. Sigorta sistemde görünmüyor mu, bunun anlamı ne? Yine yetki belgesine sahip esnaf, minibüs değiştiğinde sorunlarla karşılaşıyor" dedi. Bulut, her belge için Erzurum`a gidip gelmek zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Çevre İllerde 200 Olan Sigorta Bingöl`de 800 Lira
Çevre illerde sigorta bedelinin 200 lira olduğunu söyleyen Ahmet Yüksel, Bingöl`de ise fiyatların çok yüksek olduğunu savundu. Yüksel, "Bingöl`deki esnaftan 800 lira talep ediyorlar. Böyle dengesizlik olmaz. Esnafın çoğu gidip çevre illerde sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. Bir gün dahi sigortası geçen sürücüler yüzlerce lira ceza ödemek zorunda kalıyor. Böyle denetimsizlik olmaz" dedi.
 
Bir Haftada 5 Bin Lira Ödedi
Minibüsçü esnafından Kutbettin Gökçe ise, D4 belgesi yüzünden bir haftada 2 defa ceza yediğini ve bu cezaların toplam bedelinin yaklaşık 5 bin lira olduğunu söyleyerek, bu gidişle kontak kapatmak zorunda kalacağını söyledi.
 
Minibüsçülerin durak sistemiyle çalıştığına dikkat çeken Mehmet Bulut, Ulaştırma`nın F1 diye bilinen garaj belgesini istediğini söyledi. Bu belgenin köy minibüslerinde olamayacağını ifade eden Bulut, "F1 otobüs garajlarının belgesi. Bizden böyle bir belge istiyorlar. Köy minibüslerinin garajı yok ki; bizler durak sistemiyle çalışıyoruz. Sürekli belgeler türetiyorlar. Adeta ceza kesmek için bahane arıyorlar" dedi.
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali ve Emniyet Müdürü ile sorunu paylaştıklarını söyleyen Bulut, çözüm beklerken cezaların daha fazla arttırıldığını söyledi. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir