• DOLAR 32.497
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2490.435
  • ...
İnternet Kafelere El Atılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Batman Valiliği, İl İdaresi Kanunun verdiği yetki ile kanunlarda açıkça düzenlenmeyen konular hakkında yönerge yayınladı.

 

Yönergeyle gençliğin ve öğrencilerin şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal, bedensel ve cinsel yönden etkileyecek müstehcen yayın ve diğer olumsuz unsurlardan, yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden korunması amaçlandığı belirtildi.

 

İl genelindeki internet kafeler ile playstation gibi elektronik oyun yerleri ve gençlerin zaman geçirdiği eğlence yerleri emniyet birimleri tarafından sıklıkla denetleneceği ve uyarılara uymayan işyerlerine gerekli yaptırımların uygulanacağı vurgulanan yönergede, \"Geçen eğitim dönemi içerisinde Çocuk Şube Ekipleri tarafından denetlenen 248 internet kafeden 104 tanesinde mevzuata aykırılık tespit edilmişti. Ancak cezalar uygulanmadığı için sorunlar devam ediyor. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almadan açılan, özellikle kenar mahallelerde faaliyet gösteren, herhangi bir filtre programı ve sabit IP kullanmayan internet kafelerin Belediye tarafından kapanması gerekiyor\" denildi.

 

Batman İl Genelinde bulunan eğitim öğretim kurumlarının 100 metreye kadar yakın çevresinde, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ilgisi bulunmayan, kurumun sükûn ve huzuruna, eğitim ve öğretim hizmetlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesine engel olabilecek kişilerin beklemeleri yasaklanacağı belirtilerek, \"Okul çevrelerini mekân tutan, özellikle kız öğrencileri rahatsız eden kişiler bundan sonra Okul Polisi veya ekipler tarafından uyarılacak, tekrarı halinde 169 TL para cezası kesilecek. Özellikle kız öğrenci ailelerinin kararı memnuniyetle karşılaması bekleniyor\" diye kaydedildi.

 

Yönergenin devamında, \"Okul günlerinde, okul kıyafeti ile 15 yaşından küçük öğrencilerin okul saatlerinde oyun ve eğlence amacına yönelik olan İnternet kafelere ve elektronik oyun salonlarına girmeleri yasaklanacak\" denilerek, \"Karara uymayan, okul saatinde çocuklara kafede oyun oynatan internet kafe sahiplerine cezai işlem yapılacak. Kafedeki çocukların durumu okul yönetimi ve rehber öğretmen aracılığıyla çocuğun ailesine bildirilecek\" ifadelerine yer verildi.

 

Yönergede son olarak, \"Gençler ve çocuklar arasında meydana gelen bıçakla yaralama olaylarını da azaltmayı hedefleyen kararda yaşı küçüklere çakı, bıçak gibi kesici aletlerin satılması da yasaklanıyor. Bundan sonra 18 yaşın altındaki çocuklara kesici bıçak, çakı gibi aletleri satanlara da işlem yapılacak. Ayrıca bu tür aletler okul yakınlarında ve açıktan satılamayacak\" denildi.

 

Kararda sigara ve diğer tütün mamulleriyle ilgili düzenlemeler de olduğuna yer verilerek, \"Uyuşturucu maddenin ilk basamağı olarak değerlendirilen sigaraya gençlerin daha kolay ulaşmasını engellemek için paket bozularak tek tek sigara satışı yasaklanıyor. Kanunen zaten 18 yaşın altındakilere alkol ve sigara satanlara cezai işlem yapılıyor\" diye kaydedildi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir