• DOLAR 32.534
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2492.129
  • ...
Meşhur  Bitlis Cevizi Tezgahlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - İçerdiği vitamin ile minareler ve eşsiz tadıyla vatandaşların vazgeçilmezi olan Bitlis cevizi tezgahlardaki yerini aldı.

 

Bu yılki mahsulden memnun kalmadıklarını ifade eden üreticiler, cevize yoğun talebin olduğunu ancak bunu karşılayacak kadar ürün elde etmediklerini söylediler.

 

Aşağıkaraboy köyünde ikamet eden ve ceviz yetiştiriciliği yapan Muhsin ilkılıç adlı vatandaş, geçen yıla nazaran bu yılki mahsullerinin az olduğundan yakınarak \"Fiyatların geçen seneyle hemen hemen aynı olması bizleri mağdur etmektedir. Çünkü ceviz bizim geçim kaynağımızdır. Cevizi ücretli olarak ağaçlardan silkeliyoruz, buna masraf yapıyoruz. Ürünün az olması en çok bizleri mağdur ediyor.\" şeklinde konuştu.

 

Bitlis-Siirt yolu üzerinde ceviz satıcılığı yapan Sedat İşbaşaran ise, yıllardan beri yol kenarında ceviz sattıklarını ifade ederek \"Bu yılki ceviz mahsulünün az olması ve cevize olan talebin fazla olması hem fiyatlara yansımakta hem de dışarıdan ithal edilen cevize rağbet etmemize neden olmaktadır. Ama dışarıdan getirilen ceviz yerli cevizimizin kalitesinde değildir. Yerli cevizimiz daha kaliteli ve içerisindeki mineral ile vitamin oranı daha fazla olduğunda halk, yerli cevize daha çok rağbet ediyor.\" dedi.

 

Uzmanlar tarafından günde 3-5 adet tüketilmesi önerilen cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Verem ve diyabet hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu bilinen cevizin meyvesi, yaprakları ve kabuğu ilaç yapımında kullanılıyor.

 

Kandaki zararlı kolesterolün birikmemesini sağlayan Ceviz, yüksek kolesterolü düşürür. Mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın tedavisini hızlandırıyor. İçeriğindeki A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra, gümüş iyonu bulunduran tek meyve olarak biliniyor.

 

Cevizin ayrıca beyin sağlığı ile zeka üzerinde çok faydasının olduğu uzmanlarca dile getiriliyor. (Şükrü Tontaş- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir