• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...
Kurbanlık Sevkiyatı Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kurbanlık hayvan nakilleriyle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Batman ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiği belirtilen açıklamada, \"Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır\" dedi.

Kurbanlık hayvan nakilleriyle herhangi bir hastalığın Batman`a bulaşmasını önlemek için, hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulunularak, Batman merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, İl/İlçe Müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamanın devamında, Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü yapılarak, sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edileceği vurgulanarak, \"Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalıktan şüpheli hayvanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Yönetmelikler ve Talimatların ilgili hükümlerine göre işlem yapılacaktır. Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanların hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir\" denildi.

Açıklamanın devamında, PPR aşı uygulamaları üzerinden 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların nakillerine yeterli koruma oluşmaması halinde izin verilmeyeceği ifade edilerek, \"Hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır\" ifadeleri kullanıldı.

Son olarak hayvan yetiştiricilerin, Batman ve ilçelerde Batman İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat etmeleri durumunda kendilerine yardım yapılacağı belirtilerek, \"Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına alınmalarına izin verilmeyecektir. Kurban Bayramında kurbanlık olarak kestirilen Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların kulak küpe numaralarını en geç 7 gün içinde İl/İlçe Müdürlüklerimize bildirmesi gerekmektedir\" denildi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir