• DOLAR 32.475
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2478.545
  • ...

BURSA- Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu Bursa`da yapıldı. Hilton Otel`de gerçekleştirilen foruma, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever`in yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, Kamaz Şirketi Genel Müdürü Sergey Kogogin, Sollers Şirketi İcra Müdürü Adil Şirinov, Tataristan Alabuga Ekonomi Bölgesi Genel Müdürü Timur Şagivaleev katıldı.

 

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Bursa Hilton Otel`de düzenlenen \"Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu\"nda yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye`nin uluslararası örgütlerin ve derecelendirme kuruluşlarının öngörülerini alt üst eden bir şekilde yüksek bir büyüme performansı gösterdiğini söyledi.

 

Bu başarının tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz zamanında daha da dikkat çektiğini belirten Sever, \"Bu olumlu gelişmelerin devam edeceği yönünde de güçlü emareler var. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiye`nin 2012-2017 yılları arasında ortalama yüzde 6,7 büyüyeceğini tahmin ediyor. Elbette Türkiye ekonomisi tesadüfi olarak büyümüyor. Siyasi istikrarın yanı sıra nitelikli iş gücü, sağlam bankacılık, liberal ve yeniliklere açık yatırım ortamından istifade eden müteşebbisler sayesinde Türkiye`nin ekonomik gücü artıyor\" diye konuştu.

 

Sever, Tataristan`ın Rusya`nın en önemli yabancı yatırım merkezlerinden biri olduğunu belirterek, \"Türk girişimciler, Rusya pazarında yer edinmenin yolunun Tataristan`da yatırım yapmaktan geçtiğini keşfetmiş durumdalar. Coşkunöz Holding`in, Ford`un Tataristan`da üreteceği 160 bin aracın tüm sac malzemesini sağlamak üzere aldığı yatırım kararını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun gibi Türk-Tatar ortaklıklarının da ülkemizde artmasını arzu ediyoruz\" ifadelerini kullandı.

 

İki gündür çok samimi, sıcak ve karşılıklı güvene dayalı görüşmeler yapıldığını belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, yaptığı konuşmasında; \"Ticari ilişkiler, ziyaretler ve dostluk ilişkileri noktasında kendilerini o kadar yakın gördük ki neden bu kadar geç kalındığını sorgulamaya başladık. Bursa ile Tataristan arasında o kadar çok benzerlik var ki. Bizi ekonomik iş birliğine götürecek olan çok güçlü potansiyeller var. Bursa`da yatırım ve işbirliği potansiyeli olarak çok büyük imkanlar var. Biz Dünyanın iki yüz`e yakın ülkesi ile bu potansiyeli paylaşırken bu güne kadar çok az ilişkimiz olan Tataristan ile bundan sonra çok hızlı bir gelişme ile bu hareketi başlatmak istiyoruz. Bu ziyareti Bursa ile Tataristan arasında tarihi bir dönemeç olarak görüyoruz.\" dedi.


Coşkunöz Metal Form, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti`nde faaliyet gösteren bir firmadan 19 milyon euroluk kalıp siparişi aldı. Coşkunöz Metal Form`un bugüne kadar tek kalemde aldığı en büyük sipariş olma özelliği taşıyan sürecin taraflar arasındaki ticari sözleşmesi, forumun sonunda imzalandı.

 

Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney ile Ford Sollers Şirketi İcra Müdürü Adil Şirinov, `preslenmiş ürün tedarik` anlaşmasını imzaladı. Ayrıca Cenk Yöney ile Kamaz Genel Müdürü Sergey Kogogin arasında da iyi niyet anlaşması yapıldı.
(Fethullah Özsoy-İLKHA)