• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
Türkiye Bu Yöntemi İlk Kez Kullandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`de Emülit adı verilen patlatma yöntemi ilk kez kullanıldı. Emülit, hem yıkım süresini saniyelere kadar indiriyor, hem de maliyeti önemli ölçüde azaltıyor.

22 Saniyede 10 Bina Yerle Bir Oldu

Kentsel dönüşüm için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan düğmeye Esenler`den bastı. İstanbul Sarıgazi`deki Milli Savunma Bakanlığı lojmanları saniyeler içinde yıkıldı. Türkiye, kentsel dönüşümle birlikte özel bir yıkım yöntemiyle tanıştı. Dinamitin yerine çevreye daha az zarar veren Emülit patlayıcı kullanıldı.

Üst Düzey Güvenlik Önlemleri

Patlatma öncesi, sıkı güvenlik önlemleri alınması gerekiyordu. Bu nedenle çevrede üst düzey güvenlik önlemleri alınırken zabıta sürekli anonslarla halkı uyardı. Ardından Başbakan Erdoğan`ın düğmeye basmasıyla yıkıma geçildi. Emülit yöntemiyle 10 bina saniyeler içinde yerle bir oldu.

Emülit Nasıl Bir Yöntem?

Dönüşümün ilk günün de tanışılan emülit yöntemi, Türkiye`deki yüksek binaların ekonomik ömürlerini tamamlamaması sebebiyle henüz uygulanmamıştı. Kullanılan özel patlayıcı yıkım sürelerini bir kaç saniyeye kadar düşürüyor.

Söz konusu yöntemle ilgili bilgi veren Yıkım Müteahhittleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, "Binayı olduğu yere çökertebilmeniz için her kata ayrı ayrı patlayıcı yerleştirirsiniz. Biz tam olarak burda üç kata patlayıcı yerleştirdik. Bodrum, zemin ve birinci kata. Belirli bir zaman sıralamasıyla bunlar çok küçük bir zaman farkıyla milisaniyeyle gibi farklarla patlatılacak, daha sonra diğer katlar kendiliğinden yığılma yaparak ileri doğru yıkılacak. Kontrollü bir yıkım yapılacak ve binalar kat kat çökecek" dedi.

Hem Tasarruf Hem Kazanç

İş makinelerinin kullanılmadığı yöntemle, akaryakıt tüketimi ve yedek parça masrafları ortadan kalkıyor, iş kazaları ve uzun süreli gürültünün de önüne geçiliyor.

Geri dönüşümle birlikte yıkım maliyetinde de önemli ölçüde tasarruf sağlanıyor.

Yıkım Müteahhittleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, "Burdaki yıkımlar bittikten sonra ayrıştırma işlemi yapılacak. Daha sonra beton içerisindeki metaller ayrıştıralacak ve burdaki kentsel dönüşümdeki en önemli nokta geri dönüşüm de olacak" diye konuştu.

Yıkımın ardından ortaya çıkacak enkazın da karayollarında yapım malzemesi olarak kullanılması planlanıyor.

TRT Haber


 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir