• DOLAR 32.528
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Çivisiz Cami Restore Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - İznik ilçesinin Elmalı köyünde çivi kullanılmadan tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen cami, Bursa İl Özel İdaresi tarafından restorasyon kapsamına alındı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ve İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Elmalı Köyü`ndeki camide incelemede bulundu. Yapılan incelemede camide kullanılan ahşap malzemenin yaklaşık 150 yıldır hiçbir şekilde çürümemiş olduğu tespit edildi.

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İznik Elmalı köyünde 1884 yılında yapılan caminin çok önemli bir eser olduğunu belirterek, \"Nev`i şahsına münhasır camilerden birisi burada bulunuyor. Ağaçtan yapılmış ve tek bir çivi dahi kullanılmadan birbirine geçme usulüyle yapılmış. Gerçekten hem tarihi bakımdan önem taşıyor, hem sanatsal açıdan çok önemli bir cami.\" dedi.
Caminin çok nadide bir eser olduğunun altını çizen Bilal Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü, \"Mücevher gibi her parçası ayrı bir kıymetle değerlendirilip, ölçülmesi gereken ve o derece işin ustası, ehli tarafından onarılması gereken parçalar. Onun için biz öncelikle restorasyon projesine büyük önem veriyoruz. Restorasyon projesini tamamladıktan sonra da inşallah, onarımı için ihale yapıp burayı bir an önce ilk gün yapıldığı şekliyle orijinal haline getirmek istiyoruz. Buranın temiz ve güzel bir ibadethane olarak sonsuza kadar yaşayabilmesi için üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.\"

 

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu da İznik`e 25 kilometre mesafede ve denizden yüksekliği 1300 metre olan Elmalı köyünde ata yadigârı ahşap caminin önemine vurgu yaptı.

 

Nurettin Kakillioğlu, çivi kullanılmadan tamamen ahşaptan inşa edilen caminin tarih ve sanat açısından çok önemli olduğunu belirterek, \"Bugüne kadar ibadethanemiz yaşatılmış, biz de bundan sonra İl Özel İdaremizin katkılarıyla yapacağımız çalışma ile çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara da aynen bu şekilde sağlıklı, sağlam ve kullanılabilir şekilde bu tarihi camiyi aktarmak istiyoruz.\" açıklamasında bulundu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir