• DOLAR 32.54
  • EURO 34.622
  • ALTIN 2495.352
  • ...
Mavi Marmara Davası Van`da Görüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - İsrail`in 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası kara sularında Mavi Marmara gemisine saldırması sonucu 9 kişi katledilmiş ve onlarca aktivist ağır şekilde yaralanmıştı.

 

Bu süreç sonrası İsrail`e ilk dava Van`dan açıldı ve Mavi Marmara gemisine aktivist olarak katılan Van Olay Gazetesi yazarlarından Abdulhelim Almalı`nın İsrail aleyhine açtığı davanın ilk duruşması bugün saat 10.20`de Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Yaklaşık bir buçuk saat süren davada sırasıyla Abdulhelim Almalı, Kemal Çelen ve Memet Çakan duruşma savcısı tarafından dinlendiler.

 

\"İsrail`e İlk Dava Van`dan\"
Van 1. Ağır Ceza mahkemesinde görülen davanın ardından grup adına bir açıklama yapan Van Olay Gazetesi yazarlarından Abdulhelim Almalı, 31 Mayıs 2010 yılında mavi Marmara`ya yönelik Siyonistlerin yaptığı alçakça saldırıyı hatırlatarak, \"Malumunuz olduğu üzere 31 Mayıs 2010 yılında Siyonist İsrail uluslararası sularda seyahat hakkımızı kullandığımız ve Ambargo altında olan Gazze halkına yardım ulaştırmaya çalıştığımız bir esnada savaş gemileri, hücum botları, deniz altları ve helikopterlerle önümüzü kesmek suretiyle Mavi Marmara Gemisi`ne yönelik alçakça bir saldırı gerçekleştirdi. Geminin içerisine yüzlerce sis bombası, gaz bombası, ses bombası ve plastik ile gerçek mermi kullandılar. Bu menfur saldırı sonucu 9 kardeşimiz şehit oldu. 64 kardeşimizde yaralandı.\" dedi.

 

\"6 Kasım`da İstanbul Çağlayan Adliyesi`nde Olacağız\"
Van`dan bu filoya 5 kişi ile katıldığını söyleyen Almalı, \"Van`dan bu filoya 5 arkadaş katılmıştık. Ben bu olayda yaralandım. İki buçuk yıllık bir süreçten sonra nihayetinde iç hukuk harekete geçti. Bugün Van birinci ağır ceza mahkemesinden bizleri davet ettiler. Duruşmaya katıldık ve talimatla ifademiz alındı. 6 Kasım 2012` de ise İstanbul Çağlayan Adliyesi`nde gerçekleşecek olan mahkemenin bir ön duruşması diyebileceğimiz bir duruşma oldu bu. Yaşadıklarımızı birebir anlattık, ifadelerimizi verdik. Buradaki amacımız o dönemde başta Şimon Peres olmak üzere, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Milli savunma bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi ile saldırıda yer alanların insanlık vicdanlarında mahkûm olmalarının yanında birde hukuken tutuklanmalarını talep ediyoruz.\" şeklinde konuştu.

 

\"Niçin Bu Davayı Açtık?\"
İsrail`e niçin dava açtıklarını da sıralayan Almalı, \"Biz İsrail`e özgürlük hakkımızı kısıtladığı ve arkadaşlarımızı şehit ettiği için, bizi fiziki işkencelere maruz bıraktığı, sağlam olan kolumu işlemez hale getirdiklerinden dolayı. Üzerimizde bulunan ve Van`daki müslümanların verdikleri 7 bin Euro ile 3 bin 5 yüz dolar, şahsıma ait dizüstü bilgisayarım, kamera ve fotograf makinesi cep telefonun işitme cihazıma kadar el koyulduğu için bu davayı açıyoruz. Bunların hepsinden önemlisi ismini zikrettiğim Siyonist çete rejimi öncülerinin uluslararası hukukta yargılanmaları ve görüldükleri yerde tutuklanıp hapsedilmeleri için bu davayı açtık.\" ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra konuşan Gökkuşağı Derneği Van Şubesi Genel Sekreteri Kemal Çelen ise bu sürecin ulusal bir mahkeme süreci olacağını ve bunun uluslararası mahkemelere ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de taşınabileceğini söyledi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir