• DOLAR 32.597
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2497.122
  • ...

BİNGÖL-Bingöl için tarımın önemli olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ildız: \"2012 yılı içerisinde çiftçilerimize toplam 16 milyon 905 bin TL karşılıksız ve geri ödemesiz destekleme ödemesi yapılmıştır\" dedi.

 

Törene Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

 

Programda bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ildız, tarımın Bingöl ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyledi.
`Günümüz dünyasında Tarım ekonomik bir faaliyet olmanın yanında stratejik bir öneme sahiptir` diyen Ildız: \"İlimiz ekonomisinin lokomotif sektörü tarımdır. İlimiz 591 bin dekar tarım arazisi, 4 milyon 320 bin dekar çayır ve mera arazisi, 405 bin küçükbaş hayvan, 98 bin büyükbaş hayvan, 97 bin arı kolonisi varlığı ile önemli bir potansiyele sahiptir. Günümüz dünyasında Tarım ekonomik bir faaliyet olmanın yanında stratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Tarım sektörü desteklenmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızca çiftçilerimize yönelik, üretimi teşvik, girdi maliyetlerini düşürücü, üretimde kalite ve verimliliği esas alan birçok farklı kalemde destekleme ödemesi yapılmaktadır\" dedi.
Bingöl`de yapılan yatırımlara değinen Ildız, \"İlimizde 2012 yılı içerisinde çiftçilerimize toplam 16 milyon 905 bin TL karşılıksız ve geri ödemesiz destekleme ödemesi yapılmıştır. Ülkemiz tarımının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması, AB Ortak Tarım Politikası`na uyum sürecinin başlatılması, çiftçi refah seviyesinin yükseltilmesi ve tarımda mevcut sorunların aşılması için tarım sektöründe kalıcı reform çalışmalarına devam edilmektedir. Bakanlığımız tarafından 2006 yılından itibaren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Tarıma Dayalı Yatırımlar ile Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi olarak iki başlıkta 81 ilimizde uygulanmaya başlanmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda Belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının yüzde 50 oranında hibe olarak finansmanı yoluyla, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla uygulamaya konulmuştur\" ifadelerini kullandı.

 

Bingöl`de 38 projenin tamamlandığına dikkat çeken Ildız, \"Bingöl ili olarak Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımlar için bu güne kadar toplam 38 adet proje uygulanarak tamamlanmıştır. Bu 38 adet proje içinde, 8 adet süt işleme tesisi, 4 adet et işleme tesisi, 3 adet bal paketleme tesisi, 5 adet soğuk hava deposu, 3 adet Köy Bazlı Toplu Basınçlı sulama tesisi ve 15 adet Bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik hibe desteği verilmiştir. Bu 38 adet proje için bu güne kadar toplam 9 milyon 132 bin 167,54 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının 2. Bileşeni olan Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2007 yılından bu güne kadar toplam 326 adet Tarım makine ve ekipmanı alımına yüzde 50 oranında hibe desteği verilerek dağıtımı yapılmıştır. 2012 yılında 56 adet makine ekipman için ilimiz çiftçilerine 336 bin 864,00 TL hibe desteği verilmiştir. Bu güne kadar program kapsamında toplam 1 milyon 205 bin 588 TL hibe desteği verilmiştir. Müdürlüğümüze makina ekipman desteği için başvuruda bulunarak gerekli şartları taşıyan tüm çiftçilerimizin başvuruları değerlendirilerek desteklemeden faydalandırılmıştır. Bugün burada sözleşme imzalayan toplam 56 çiftçimize, 14 adet sap toplamalı saman makinası, 15 adet el traktörü, 6 adet mibzer, 10 adet süt sağım makinası, 3 adet yem hazırlama makinası, 5 adet balya makinası, 1 adet pülverizatör, 1 adet silaj makinası ve 1 adet biçerbağlar teslim edilerek ilimiz tarımının hizmetine girecektir\" şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmalardan sonra Vali Güvençer ve beraberindekiler, makine ve ekipman alan çiftçilerlerden bilgi aldıktan sonra program sona erdi.(Nihat Kanat-İLKHA)