• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Özal`ın Cenazesi Törenle Mezarından Çıkarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`nın ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın cenazesi, Topkapı`daki Anıt Mezar`dan çıkarılarak, Adli Tıp Kurumu`na götürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nın nezaretinde Adli Tıp Kurumu uzmanları ve olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın cenazesi, yaklaşık 7,5 saat süren çalışmanın ardından topraktan çıkarıldı ve çinko kaplı tabuta yerleştirildi.

Turgut Özal`ın Türk bayrağına sarılı tabutu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube müdürlüğüne bağlı tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar`ın girişinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü`ne ait cenaze aracına kadar taşındı.

Özal`ın cenazesi, buradan motosikletli polisler nezaretinde Yenibosna`daki Adli Tıp Kurumu`na doğru yola çıkarıldı.

Cenazenin mezardan çıkarılışına bir imamın da eşlik ettiği öğrenildi. Basın mensupları, Anıt Mezar`ı çevreleyen duvardan görüntü alabildi.

Bu arada, cenazenin bulunduğu noktada su çıktığı için cenazeyi çıkarma işleminin uzun sürdüğü kaydedildi. Suyun bir cihaz marifetiyle çekildiği ve sonrasında işlemin tamamlandığı belirtildi.

Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin toprak üzerinde ve mezarlıkta bir süre daha çalışacağı bildirildi.

ÇOLAKKADI: 2 AYDAN ÖNCE BU RAPORUN ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL

İşlemler sırasında Özal`ın cenazesine ulaşılırken, çalışmalara nezaret eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce basın mensuplarına açıklama yaptı. Çolakkadı, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı rahmetli 8. cumhurbaşkanımızın mezarının açılmasına karar verdi. Biz Ankara`nın talimatını yerine getiriyoruz. Ön çalışmalarımızı yaptık bir haftalık sürede yol haritamızı çizdik. Ne şekilde açacağımızı, ne işlemi yapacağımızı uzmanlarla,Ali Tıpçılarla görüştük ve ne yapacağımızı tamamen planladık. Bugün planladığımız gibi uyguluyoruz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatına uygun olarak mezarı açtık. Adli Tıp uzmanları, Adli Tıp Başkanımız burada, Mezarlıklar Müdürlüğü burada, polis ekipleri burada, bir başsavcıvekili ve 2 savcıdan oluşan 3 kişilik savcı ekibi burada çalışıyor. Sabahtan beri yapılan çalışma sonucu 10 dakika önce cesede ulaştık. Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak, Adli Tıp`ta incelenecek. Her şey planlandığı gibi uygulandı, herhangi bir aksama yok. Bundan sonrası Adli Tıp`ın inceleme sürecidir" dedi.

Çolakkadı, Ahmet Özal`ın çalışmalara neden katılmadığının sorulması üzerine de, "Ailesiyle görüştük. Ailenin avukatı ve temsilcileri burada, onlar da izliyorlar. Bundan sonraki aşama Adli Tıp`ta yapılacak inceleme" diye konuştu.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce de çalışma arkadaşlarıyla saat 08.00`de anıt mezara geldiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

``Başsavcının nezaretinde Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekibiyle Adli Tıp Kurumu`nun çalışanları ortaklaşa bir çalışma yürütüyorlar. Cenazeye ulaştık, rahmetli cumhurbaşkanımızın cenazesini yaklaşık bir saat içinde buradan çıkarıp, Adli Tıp Kurumu`na götürüceğiz. Örneklerle ilgili çalışma cenaze buradan çıktıktan sonra bir süre daha devam edecek. Cenaze Adli Tıp Kurumu`na geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz cenazeyi cuma veya cumartesi günü aileye teslim etmek. Analizlerimizin sonucunda raporun daha önce de belirttiğimiz gibi iki aydan önce çıkması mümkün değil, öyle görülüyor. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı`na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak.``

İnce, bir gazetecinin ``Cenaze ne durumda?`` sorusunu ``Onunla ilgili müsaade ederseniz bilgi vermeyeyim`` diye yanıtladı.

``Cenazenin şu anki durumu incelemeye uygun mu?`` sorusuna İnce ``İncelemeye uygun`` karşılığını verdi.

Haluk İnce, ``İnceleme sonucunda Turgut Özal`ın zehirlenip zehirlenmediği kesin bir şekilde ortaya çıkabilir mi?`` sorusu üzerine, ``İnceleme yapmadan bir şey söylemek mümkün değil. Çalışmadan bir şey açıklamak doğru değil. Önce bir çalışalım, bulgularımızı ortaya koyalım. Ne varsa bu zaten kamuoyu ile paylaşılacak`` dedi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir