• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
Camiler ve Din Görevlileri Haftası Etkinlikleri Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Diyanet İşleri Başkanlığınca Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanan 1 - 7 Ekim tarihleri arasında Van İl Müftülüğü yapacağı programları basına tanıttı. Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Türkiye de camiler ve din görevlileri haftası programları kapsamında din görevlilerinin yeterlilikleri, minber ve mihrabın anlamı ve önemi, din görevlisinin önemi ve hizmette bulunan din görevlilerinin adabı ve evsafı ile camilerin eksiklikleri, temelleri atılan ve yapımları sürdürülen camiler ve mevcut camileri tanıtma ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirtti.

"Din Görevlilerinde Mesai Mefhumunun Olmaz"
Din görevlilerinde mesai mefhumunun olmadığını belirten Arvas, " Yani cami görevlisinin sabah saat 05.00 de mesaisi başlar akşam yatsı namazı sonrasına kadar devam eder ki, örneğin gece geç saatlerde dahi olsa kendisine ihtiyaç duyulan bir durum olduğunda da yine din görevlimiz yine işinin başındadır, olması gerekir. Dolayısıyla bizler gerek din görevlilerimizin bu hususta gerekli hassasiyeti kazanması ve gerekse hizmetlerin aksamaması için de din görevlilerimizin de camiye yakın olmalarını sağlamaya çalışıyor bu noktada kendilerinin ihtiyaç duyduğu konutlarını da cami bünyesinde bulundurmaya çalışıyoruz." dedi.

"Geleneği de Ortadan Kaldırmadan Modern Bir Şekilde Camilerimizi Nasıl İnşa Edebiliriz?"
Son zamanlarda bazı yerlerde camilerin arzu edilen niteliklerde inşa edilmediğini ve bazı önemli noktaların gözden kaçırıldığına dikkat çeken Arvas, "Bu hususta özellikle yerinin seçilmesi, mimarinin seçilmesi, yapımında dikkat edilen edilmesi gereken hususlar hakkında diyanet işleri başkanlığımız bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda geleneği de ortadan kaldırmadan modern bir şekilde camilerimizi nasıl inşa edebiliriz. İnşallah bizler yaptıklarımız bu projelerle camilerimizi insanların şehir kalabalığı arasında soluklanmak için uğrayacakları ve derin bir nefes alacakları uğrak yerler haline getirmeye çalışacağız" diyerek caminin sosyal hayat içerisinde ki önemine değindi.

"Bu, İslam`ın Engellilere Verdiği Önemi Gösterir"
Her yıl merkezde ve taşrada çalışan personelleri bu tür etkinlikler kapsamında bir araya getirerek bir gündem üzerinde ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Arvas, "Bu yıl Camiler ve Din Görevlileri haftasında da `engelliler` hususunu işleyecek ve engellilerin toplum içerisinde ki önemine işaret edeceğiz." dedi.
Peygamber Efendimizin engellilere ayrı bir önem atfettiğini yaşamından görmenin mümkün olduğunu ifade eden Arvas, "bu nurlu dönemden engelliler hakkında bir örnek verecek olursak, Abdullah İbni Mektum. Hem amadır ama aynı zamanda Peygamber Efendimizin müezzinidir, bunun yanında da peygamber Efendimizin Medine dışına çıktığında da Medine de onun vekilidir. Evet, bir engellinin ne derece önemsendiğinin belirtisidir bunlar. Abdullah İbni Mektum Allah Resulüne geldiğinde de Allah Resulünün bir anlık, belki de kendisince haklı olduğu bir durumda ona sırtını dönmesini ve yüzünü ekşitmesini Allah Teâlâ kabul etmemiş ve Kuran-ı Kerim`de nazil buyurduğu ayetlerle Resulünü adeta fırçalamıştır. Bu, İslam`ın engellilere verdiği önemi gösterir" ifadelerini kullandı.

"Bu misallerden hareketle toplumda bulunan engelli kardeşlerimizi gözetmemiz ve onlara yardım etmemiz lazım" diyen Arvas, Müftülük olarak birçok engelli insanın bu duruma düşmelerine vesile olan sebepleri göz önüne getirmeye çalıştıklarını ve bu noktaya dikkat çekmek istediklerini belirtti. Arvas konuşmasına devamla, " bu meseleye verdiğimiz ehemmiyeti ifade etmek için bu hafta "Yol Haklarına Riayet Kul Haklarındandır" adında bir hutbe hazırlayarak buna dikkat çekmek istedik.

"Müslümanlar Açısından Cami Çok Şeyler İfade Eder"
Camiler haftası münasebetiyle bu hafta içerisinde il genelinde toplamda 228 program il sınırları içerisinde ise 79 program düzenleneceğini ifade eden Arvas, "bu programlarda cami ile din görevlilerinin önemine dikkat çekilecek. Camilerin önemini dile getirmek elbette ki mümkün değil zira camilerimizin sosyal hayatın merkezinde olması gerekir. Konumu itibariyle camiler böyle bir kurumdur. Yani anlayacağınız biz Müslümanlar açısından cami çok şeyler ifade eder ki, cami tevhidin merkezi, toplumu renk, dil, ırk, mezhep gözetmeksizin bir araya toplayan, kendi bünyesinde cem eden yer demektir" dedi.

Allah-u Teâlâ`nın yeryüzünde en çok sevdikleri yerlerin mescitler olduğunu ifade eden Arvas, " bundan dolayı Allah (cc) yerden münezzeh olduğu halde camilere Beytullah denilmiştir. Yani Allahın evi denilmiştir. Bu tabir dahi İslam`ı Camilere verdiği önemi ifade etmek adına ne kadar önemli olduğunun göstergesidir" dedi.
(Fikret Özkan / Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir