• DOLAR 32.443
  • EURO 35.32
  • ALTIN 2326.446
  • ...

MERSİN-Ülkede genelinde bir çok bölgede başlayan zeytin hasadına Tarsus`ta da başlanılırken, geçen yıla göre, yetişen zeytin rekoltesinin düşük olduğu belirtildi. Buna karşın zeytin fiyatlarının yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürdü.

 

Bu yıl elde edilen ürünün geçen yıla oranla düşük olduğunu söyleyen Tarsuslu zeytin üreticilerden Ali Kalkmış, \"Geçen yıl yağışların fazlaca yağmasından dolayı ürünlerimize adeta bereket gelmişti. Geçen yıl ürünlerimiz daha bol ve tanesi iri idi. Bu yıl ise ürünümüzün verimi düşük ve rekoltesi az. Ürünün verimi düşük olmasına rağmen satış fiyatımız bizleri şu an memnun ediyor. Tarsuslu üreticiler olarak kendi zeytinimiz kendi yetiştirmemize rağmen bu bölgede ne yazık ki bir piyasa hacmi hâlâ oluşmuş durumda değil. Ümit ediyoruz ki elde edilen bu iyi ürünlerimizi satacak iyi bir piyasa bulabiliriz.Artık görev sahibi yetkililerimiz bu konuda kendisine düşecek işi yerine getirmeli.Ürünlerimizin çoğunu dışarıya vereceğimiz yerde bizlere iyi bir fiyat verilsin ürünümüz bölgemizde ve ülkemizde kalsın.\"dedi

 

Tarsus`ta geçen yıl yaklaşık 6 milyon zeytin ağacı kayıt altında bulunurken, bu yıl içerisinde yapılan ekimlerde bu sayı artmış durumda. Geçen yıl kayıt altında bulunan yaklaşık 6 milyon zeytin ağacından yaklaşık 70 bin ton rekolte elde edilirken bunun yaklaşık 50 bin tonu sofralık, 20 bin ton ise yağlık olarak piyasa sürüldü. Bu yıl ise 50-55 bin ton rekolte beklenirken, geçen yıl hasadı yapılan zeytinlerden sofralık sarıulak cinsi zeytin, kilosu 2-3,5 TL`den, gemlik cinsi 1,5-2,5 TL`den ve topak cinsi ise 1,5-2 TL`den sürülmüş iken bu yıl ise, daha yüksek fiyat ile piyasaya girmiş durumda. (A. Hakim Kurt-İLKHA)