• DOLAR 32.324
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2308.233
  • ...
Mimarlardan Şok İddialar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Dünya Mimarlık Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yapan Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Keser, çarpıcı iddialarda bulundu.

Depremlerden sonra TOKİ`nin devreye sokulması ve izlediği yolun yanlış olduğunu iddia eden Keser, TOKİ`nin kendi belirlediği alanlarda kendi adamlarını devreye koyarak konutlar inşa ettiğini söyledi.

TOKİ`ler Ruhsatlı Mıdır?
Bu konutların güvenliklerinin tartışıldığını ve bunların ruhsatlarının olup olmadığının belli olmadığını ileri süren Keser, \"Bunların ruhsatsız olduğu da söyleniyor. Bu açıdan TOKİ ne yaptı? Şehir dışında firmalar, işçiler ve malzemeler getirerek insanlara balık tutmayı değil kısa süreliğine balık yemeği öğrettiler. Bizler daha önce de AFAD tarafından yapılan denetimlerde sorun olduğunu belirtmiştik. Yapılan operasyonlar bu gerçeği gözler önüne serdi. Yapılar incelenip, yapı güvenliğin ve yapılan taktikler tüm binaların girişlerine asılmalıdır. Ayrıca bu bilgileri internet ortamında da denetleyecek bir oluşumun olması gerekirdi\" dedi.

AFAD`ın henüz dokuz aylıkken rüşvetle iş yapacak hale geldiğini de iddia eden Keser, \"Nasıl bir şeydir ki 9 ayda bunlar yaşanıyor. Yaşanan depremde herkes korkarken 9 ay gibi kısa bir süre içinde rüşvet çeteleri kuruluyor. Rüşvet karşılığı belgeler değiştiriliyor. Üzülerek şunları da ifade etmek istiyorum. Deprem sürecinde Üniversiteler özel şirketler gibi buralarda yapı tespiti yaparak, güçlendirme projeleri hazırladı. Bu üniversitelerde yetişen, mezun olan insanların hiçbir şey bilmediği kanısı oluştu. Eğer üniversiteler mühendislik yapıyorsa o zaman kendi yetiştirdiği adamlara güvenmiyor demektir ve diplomalarını geri almaları gerekiyor\" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Güçlendirme çalışmalarını da değerlendiren Keser, \"Depremlerden önce insanımız bina güçlendirmenin ne olduğunu bilmezken depremden sonra herkes güçlendirme çalışması içine girmiş durumda. Yapı denetim firmaları görevlerini yerine getiriyor mu?\" diye sordu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir