• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
`Gazze`yi Öldürmeyin ve Mursi`yi de Yaralamayın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tünellerden Gazze’ye giren en önemli ürünler, inşaat sektöründe kullanılan taş, tuğla, demir, çimento ve bunlara ek olarak gıda ve yakıt gibi insanların temel ihtiyaçları sayılan maddelerdir. Söz konusu ürünlerin direniş güçleri tarafından kullanıldığını bahane eden işgal rejimi uzun süredir bu tür maddelerin sınır kapılarından geçişini engelliyor.

Siyonist işgal yönetiminin Aralık 2008-Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze’ye karşı başlattığı insanlık dışı savaşın ardından Gazze büyük sorunlarla karşılaştı. Savaşta yıkılan evlerin haddi hesabı yoktu. Savaş sonrasında 60 bin eve ihtiyaç duyulurken, büyüyen nüfusa ve ihtiyaca karşı okullar ve hastaneler yetersiz kalmaya başladı.

Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsni Mübarek, Amerika ve işgal rejiminin baskıları üzerine Mısır ve Gazze arasındaki tünellere karşı en ciddi savaşını yer altında inşa etmeye başladığı çelik duvarla başlattı. Ancak, Mısır halkının bu tür uygulamalara karşı koyması nedeniyle duvar başarısız kaldı. Vefakâr Mısır halkı eldeki bütün imkânlarla bunu durdurmak için çaba gösterdi. Duvarın inşası, 25 Ocak 2011 tarihinde Amerika ve Siyonist rejimin dostu Mübarek’in devrilmesiyle tamamıyla durdu.

Tüneller Gazze’nin imarı için adeta nefes borusu durumunda. Yine bunlar Gazze halkının hayat damarlarıdır. Tünellerden geçiş durursa, Gazze’de hayat da durur. Gazze hükümeti tünellerin anarşi ve kaosa dönüşmemesi, mafya geçidi olmaması için olağanüstü çaba harcadı harcamaya da devam ediyor. Bu tünellerden yüzlerce Filistinli ve Mısırlı aile geçimini sağlıyor. Yine bu tünellerde bir lokma ekmek kazanmak için çalışan onlarca insan hayatını kaybetti veya yaralandı.

Gazze hükümeti, Mısırla serbest ticaret alanı açılması, işgal rejiminin bölgeye gelen bütün ürünlerin geçişi için sınır kapılarını açması, Gazze’nin yeniden imarı için gereken malzemenin içeri girmesi ve hiçbir ürüne rezerv konulmaması durumunda tünelleri kapatmaya hazır olduğunu belirtti. Hükümet ayrıca, güvenli bir ticaret yolu ve kapısı açılmaması durumunda tünelleri kapatmayacağını, çünkü tünelleri kapatmanın Gazze halkını ölüme terk etme ve tam manasıyla intihar etme anlamına geleceğini kaydetti.

Muhammed Mursi döneminde Gazze ile Mısır arasında ticaret yolu açıldıktan sonra tünelleri kapama fırsatı doğabilir. Mısır, tıpkı Libya ve sudan gibi burayla da bir kapı açabilir. Bu tabii ki Mısır’ın takdiridir. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Gazze kuşatmasına karşı olduğunu daha önce belirtmişti. Gazze kuşatmasını kaldırmak dâhil Mısır devriminin bütün taleplerini bir bir hayata geçireceğini daha önce ifade etmişti.

Mossad’ın parmağının karıştığı Sina’daki cinayetin ardından, Mübarek döneminden kalma bazı çevrelerin tünellerin kapatılması konusunda yaptığı çığırtkanlık ve propaganda neticesinde birçok tünel kapatıldı. Bu sayıda tünel, Mübarek döneminde bile kapatılmamıştı. Sanırım bununla Cumhurbaşkanı Mursi’yi zora sokmak istedikleri gibi, güvenlik bahanesiyle de Gazze’yi cezalandırmak istiyorlar.

Gazze bugün inşaat malzemesine ihtiyaç duyuyor. Yine ürünlerin yükselen fiyatlarıyla boğuşuyor. Katar imar konusunda ilk adımı attı. Tünelleri kapatmaya çalışanlar bir yandan Gazze’yi boğmak, bir yandan Katar’ın Gazze’yi imar etmesini engellemek istiyor. Gazze bu durumu kesinlikle kabul etmiyor ve Mursi’nin döneminde böyle bir şeyin olmasını da doğru bulmuyor. Gazze, Mübarek döneminde olduğu gibi şimdi de bütün gücüyle buna karşı duracaktır. Çünkü hayat hakkı kutsaldır.

Dr. Yusuf Rezka

Filistinhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir