• DOLAR 32.599
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2409.354
  • ...
SUUDİ’DEN  İÇERİDE ZULÜM  DIŞARIDA AÇILIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, ilk kez babasının yerine kraliyet kararnamesi yayımlayarak, Washington Büyükelçisi kardeşi Halid bin Selman yerine bir prensesi atadı. Suudi resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Prens Bin Selman, ülke dışında bulunan babası Kral Selman bin Abdülaziz adına yayımladığı üç kraliyet kararnamesiyle, kardeşi Prens Halid bin Selman'ın yerine Washington büyükelçiliğine Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdülaziz Al Suud'u göreve getirdi. Prenses Rima bint Bender, Suudi tarihinde büyükelçiliğe atanan ilk kadın oldu. Halid bin Selman'ı görevden alarak Savunma Bakanı Yardımcılığına getiren Bin Selman, ayrıca Yemen'deki Husiler ile savaştan dolayı, Suudi’nin güney sınırında görev yapan askerlere bir aylık mükâfat verilmesi talimatında bulundu.

suudi içeride zulüm, dışarıda açılım

KADINLARA SÖZDE DAHA FAZLA HAK TANINIYOR!

İçeride alim, aktivist, işadamı demeden politikalarına en ufak eleştiri getirene gözaltı, tutuklama, kaçırma hatta Cemal Kaşıkçı’yı büyükelçilikte vahşice öldürme gibi türlü melânetlere imza atan Suud rejimi, söz konusu Batı olunca açılım ve şirin görünme çabaları içerisine giriyor. İçeride zulüm dışarıda açılım görüntüsü veren Suud rejimi “ılımlı İslam” söylemi adı altında kadınlara sözde daha fazla haklar tanıdığını iddia ediyor.

BÜTÜN ZALİMLERİN YANINDA YER ALIYOR

Yemen’de sivilleri hedef alıyor. Mısır’da suçsuz insanları idam eden Sisi cuntasına her fırsatta desteğini yineliyor. Hatta bu satırlar yazılırken bile Suud Kralı Selman Bin Abdulaziz el-Suud, Mısır’da darbeci katil Sisi’yle görüşüyordu. Ve belki de İhvan’la daha fazla mücadele edilmesi gerektiği, daha fazla idam ve öldürme üzerine planlar ve en önemlisi de Sisi cuntasına can suyu finansal destek sunuluyor olabilir.

suudi içeride zulüm, dışarıda açılım

ELEŞTİREN ÖLÜYOR!

Prens bin Selman’ın uzman adam öldürme ekibi zalim rejimlerini eleştiriyor diye İstanbul’da bulunan Suudi büyükelçiliğinde gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürdü ve beş ay geçmesine rağmen cesede ne olduğu, nerede olduğu bile hâlâ muamma.

BAŞI YARIAÇIK İLK KADIN BÜYÜKELÇİ!

Görünürde sözde “uygarlaşma” çabası içerisinde gözüken ancak tamamıyla batılı dostlarının direktifleriyle hareket eden veliaht prens bin Selman’ın, şimdiye kadarki fecaat uygulamalarındaki son icraatı, başı yarı açık bir kadını Washington’a Büyükelçi ataması oldu. Geçmişte babasının görev yaptığı Washington’a aradan 14 yıl sonra kızını atayan bin Selman’ın amacı Kaşıkçı cinayetiyle uluslararası arenada bozulan imajını düzeltmek. Ancak dışarıya sözde açılım yapan Suudi rejiminin ülke içinde yaptığı zulümler ârş-ı âlayı titretir olmuş. Alimleri, derdi İslam olanları, kısacası rejime muhalif her kim olursa tutuklayan, işkencelerden geçiren ve katleden rejim şu ana kadar uluslararası kamuoyuna hesap vermiş değil. Suudi rejiminin, yarı açık başörtü ve makyajıyla atadığı büyükelçi üzerinden sözde açılımla Batılılara yaranmaya çalışması, Kur’an’ı Kerim’de Fetih suresi 29. Ayette, “Onlar inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı ise çok şefkatlidirler.” İlahi söyleminin zıddına hareket etme cüretini de gösterdiğinin örnekliğini ortaya koyuyor.

rima

PRENSES RİMA BİNT BENDER KİMDİR?

1975 yılında Riyad'da doğan Rima, ABD'de George Washington Üniversitesi Müze Araştırmaları bölümünden mezun oldu. Diplomat bir aileden gelen Prens Rima'nın (44) babası Bender bin Sultan, 1983 yılında devraldığı Washington Büyükelçiliği görevini 2005 yılına kadar yürüttü. Prenses'in dayısı Turki el-Faysal da Bender bin Sultan'ın hemen ardından devraldığı Washington Büyükelçiliğinde 2 yıl boyunca görev yaptı. Prenses Rima'nın 2015 yılında vefat eden ve "Suudi diplomasisinin prensi" olarak bilinen diğer dayısı Suud el-Faysal da yaklaşık 40 yıl Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. Rima’ya, 2014 yılında ABD merkezli iş ve ekonomi dergisi Forbes tarafından en güçlü 200 Arap kadını! listesinde yer verildi. Aynı yıl Fast Company dergisi de Prenses'i "en yaratıcı insanlar" listesine ön plana çıkardı.

Suudi Ulusal Yaratıcılık Girişimi Danışma Konseyi ve Uber Küresel Danışma Konseyi gibi bazı bölgesel ve küresel danışma konseylerinde çalışan Rima, 2016 yılında Spor Genel Kurulunun kadınlar bölümünde Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek, hükümetin çalışma alanına girmiş oldu. Rima, 2017 yılında Muhammed bin Raşid Al Mektum Spor Yaratıcılığı ödülünü kazandı. Prenses, geçen ay da İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu'nda ve New York'ta gerçekleştirilen bir forumda Suud’u temsil etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir