• DOLAR 32.496
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2432.797
  • ...
Engelliler, Ekmeğini `Taş Bebeklerden` Çıkartıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, meslek edindirme amacıyla açılan kursa katılan engellilerin, üç aylık eğitimin ardından birbirinden güzel "taş bebekler" üretmeye başladığını söyledi.


Yöresel kıyafetler giydirilen taş bebeklerin çok beğenildiğini ve bir İstanbul firmasının internetten gördüğü taş bebeklerden ilk etapta 300 adet istediğini belirten Okur, "300 adet taş bebek gönderdik. Beğendiklerini belirten firma yetkilileri, bundan sonra sürekli talepte bulunacaklarını söyledi" dedi.


Karadeniz, İç Anadolu ve Ege yöresi ile Çukurova Yörük kıyafetli taş bebeklerden istendiğini anlatan Okur, engellileri iş sahibi yapan ve üretime kazandıran kursun sonuçlarının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.


Kurs öğretmeni Emine Kurtulan ise kursa katılanların tamamının engellilerden oluştuğunu belirterek, "Bu bir hobi kursu değil, kazandırılan beceri ile meslek edindirmeye yönelik bir eğitim. Kursta biz sadece taş bebek değil, vitray ve çini tabak süsleme çalışması da yapıyoruz. Üretilen taş bebeklerin çok çabuk alıcı bulması bizleri son derece sevindirdi" diye konuştu.


Maliyeti çok düşük olan bu işte, deniz kıyısından topladıkları taşları kullandıklarını anlatan Kurtulan, şöyle devam etti:
"Kursiyerlerimiz ayda yaklaşık 250 taş bebek yapabiliyor. Hediyelik eşya olarak değerlendirilen taş bebeklere yöresel kıyafetler giydiriyoruz. Taşlar, seramik hamuru, tutkal, cam ve seramik boyası kullanılarak şekillendiriliyor. Kıyafet üzerinde kullandığımız malzemeleri, annelerimizin genç kızlarımızın ve yeni gelin olanların başlarına örtüp eskiterek bir kenara bıraktığı desen işlemeli eski renklerdeki boncuklu oyalardan alıyoruz. Böylece deniz taşlarından yaptığımız göze hoş gelen bebekler ortaya çıkıyor.

Kursiyerlerimiz burada öğrendikleriyle kendilerine ileride küçük bir atölye açarak ekonomik açıdan önemli kazanç sağlayabilirler."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir