• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kanada'da ölen Suriyeli çocukların cenaze töreni katılım sayısıyla dünya gündeminde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanada, "Suriyeli mülteciler" konusunda yine gündem oldu! Ülkelerine kabul ettikleri Suriyeli mültecileri karşılama törenleriyle basında yer alan Kanada bu sefer üzücü bir olayla gündemde.

Buna göre ülkenin Halifax kentinde çıkan yangında Suriyeli 7 mülteci çocuk hayatını kaybetti. En küçüğü 4 aylık olan Ahmed, Rola, Muhammed, Ola, Hala, Rana ve Abdullah için "herkese açık" bir cenaze töreni düzenlendi.

KANADALI ASKERLER KATILDI, CENAZE CANLI YAYINLANDI

Cenazeyi dünya basınında gündeme taşıyan konu ise katılım oldu. Toplam 2 bin Kanadalı cenaze törenine katıldı. Ayrıca cenazede Kanadalı askerler de bulunurken, tören televizyonlardan canlı yayınlandı.

7 ÇOCUK ÖLDÜ BABA KOMADA

Yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Çocukların babası Suriyeli İbrahim Berho, yangında aldığı ciddi yaralar nedeniyle halen komada. Çocukların cenaze törenine yangında hafif olarak yaralanan anneleri Kevser katıldı. 30 yaşındaki Kevser, 2017'de ailesi ile Suriye'nin Rakka şehrinden kaçarak Halifax'a yerleşmişti.

KANADALI VEKİL: DİĞER AİLE ÜYELERİNİ DE ÜLKEYE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Kanadalı milletvekili Andy Fillmore, yetkililerin anne Kevser'e manevi destek sağlamak için diğer Berho ailesi üyelerini Kanada'ya getirmek için çalıştığını söyledi. 

Halifax Belediye Başkanı Mike Savage ise yaptığı açıklamada "Bizim de kalbimiz yandı. Dualarımız aile ve sevdikleriyle" ifadelerini kullandı.

Şark'ul Avsat'ın haberine göre çocukların cenazeleri Halifax yakınlarındaki Müslüman mezarlığına götürüldü.

2 YIL ÖNCE GELMİŞLERİ 

Suriyeli ailenin, yaklaşık 2 yıl önce Kanada'ya yerleştikleri belirtildi.

HANGİ ÜLKEDE KAÇ SURİYELİ MÜLTECİ VAR?

PEW araştırma şirketinin 2018'in Mart ayında yayımladığı inceleme sonuçlarına göre Kanada'da 52 bin, ABD'de 21 bin, Almanya'da 530 bin, Avusturya'da 50 bin, Kuzey Amerika'da ise 100 bin, Lübnan'da 1 milyon, Ürdün'de 660 bin, Irak'ta 250 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. ABD'de halen geçici koruma statüsü (temporary protections status) bulunan 8 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Ayrıca 150 binden fazla Suriyelnin Kuzey Afrika ülkelerine gittiği belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 7 Şubat 2019 tarihinde açıkladığı rakamlara göre Türkiye'de ise 3 milyon 644 bin 342 Suriyeli mülteci bulunuyor. Bu kişilerin 1 milyon 977 bin 150'si erkeklerden, 1 milyon 667 bin 192'si ise kadınlardan oluşuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir