• DOLAR 32.836
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2515.035
  • ...
Halk İradesiyle Seçilen İlk Lider Mursi`den Mesaj
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır eski Dışişleri Bakanı Muhammed El-Arabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mursi`nin BM Genel Kurulu`ndaki konuşmasında Afrika, Arap ve İslam dünyasındaki sorunlara ve endişelere temas ederek, Kahire`ye uluslararası arenadaki ağırlığını geri kazandırdığını belirtti.

-Halk iradesiyle seçilen ilk lider-

Mursi`nin, konuşmasında Mısır`ın halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunu söylediğini hatırlatan Arabi, Mursi`nin bu şekilde seleflerinden farkını vurguladığını kaydetti. Eski Dışişleri Bakanı Arabi ``Mursi, İsrail`e atıfla, hiçbir ülkenin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması`nın dışına çıkmasına izin vermeyeceğini söyleyerek `Arap Baharı` ülkeleri adına konuştu. Afrika kıtasını ihmal ettikleri gerekçesiyle uluslararası topluma sitem ederek Afrika`daki ülkeler adına konuşurken, `Peygamberimize saygı duyana saygı duyarız` sözüyle de İslam dünyası adına görüşlerini dile getirdi`` dedi.

El-Ehram Stratejik Araştırmalar Merkezi Afrika Uzmanı Hani Reslan da, Mursi`nin konuşmasında Afrika`ya verdiği öneme işaret etti. Reslan, Mursi konuşmasında Sudan ve Güney Sudan`a işaret ederek, ``iki ayrı ülke`` olarak nitelendirdiği Sudan ve Güney Sudan ile ilişkileri geliştireceklerini, Mısır hükümetinin tutumunun da bu yönde olduğunu kaydetti.

-İsrail`i isim vermeden eleştirdi-

Beyrut Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Talal Itris ise Mursi`nin konuşmasında birçok kez İsrail`i kastetmesine rağmen, İsrail ismini anmaktan kaçınmasını `olumsuzluk` olarak niteledi. ``Mursi, İsrail`in bölgedeki siyasetini açıkça eleştirmeliydi`` diyen Itris, sözlerini şöyle sürdürdü:

``Mısır`ın bölgedeki konumu ve tutumu İsrail tarafından biliniyor. Bu nedenle Müslüman bir ülke temsilcisi olarak İsrail`i açıkça eleştirmeliydi. Bu şekilde, eski yönetimden farklı bir siyaset yürüttüğünü gözler önüne sermiş olacaktı. Tüm bunlara rağmen, Sudan`dan bahsetmesini olumlu bir gelişme olarak görüyorum.``

-Türkiye ile işbirliği mesajı-

Kahire Üniversitesi Ekonomi ve Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Muhammed Hüseyin, Mursi`nin nükleer enerjiyle ilgili mesajlarına dikkati çekerek, ``Cumhurbaşkanı, konuşmasında, Ortadoğu`da istikrarın sağlanması için, Türkiye ve İran ile işbirliğinin gerekliliğini açıkça ortaya koydu. Ayrıca ülkelerin barışçıl olmak kaydıyla nükleer enerji hakkının olduğunu da vurguladı`` ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mursi`nin konuşmasını ``akıllıca`` ve ``dengeli`` olarak niteleyen Hüseyin, bununla beraber, ``Mursi`den, Mısır, Nijerya ve Afrika`nın güneyindeki büyük ülkelerin veto hakkına sahip olması için BM`ye daimi üyelik talebinde bulunmasını beklerdim`` şeklinde değerlendirmede bulundu.

``Fakat bu beklentimin imkansız olduğunu biliyorum`` diyen Hüseyin şöyle devam etti: ``Mursi`nin bu talebi iki aşamadan geçecekti. Öncelikle üyelik talebi oylamaya sunulacak daha sonra, kabul için de oylama yapılacaktı. Büyük ülkelerin bunu kabul edeceğini zannetmiyorum. Ancak, Mısır`ın Afrika ülkelerinin de söz hakkı olduğunu vurgulaması açısından olumlu bir davranış olacaktı.``

(AKŞAM)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir