• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Malezya`da Hedef 2020!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2020`de gelişmiş ülke statüsü kazanmaya odaklanan ve bu anlamda önemli bir ekonomik dönüşüm projesini hayata geçirmekte olan Malezya`da bu hedefin en önemli araçlarının başında dış yatırımlar geliyor. Malezya ekonomisinin birkaç yıldır içinde bulunduğu görece durgunluğu aşması, hükümetin yaklaşan seçimler öncesinde kamuoyu nezdindeki imajının ve desteğinin yenilenmesinde büyük önem taşıyor.

Başbakan Necib, Sonbahar`da yapılacağı açıklanan genel seçimler öncesinde yurt dışı ziyaretleri ile ülke ekonomisinin tarihsel olarak belkemiğini oluşturan dış yatırımı arttırma ve teşvik çabalarını bizzat yürütüyor. Yılbaşından bu yana, aralarında Türkiye, Katar, İngiltere, ABD, Avustralya, Endonezya gibi bulunduğu çeşitli ülkelere ziyaretlerde bulunan Başbakan Necib ziyaretlerinde gerek gelecek dönem yapılacak seçimlerde uluslararası arenada bir anlamda destek arayışları olarak yorumlanırken, buna destek mahiyetinde Malezya`daki rekabetçi ekonomik yatırımları teşvik ve davetlerle iç politikada büyük bir koz olarak kullanacağı ekonomik kalkınma argümanlarını hayata geçirmeye çalışıyor.

Bir süre önce Katar`a resmi ziyarette bulunan Necib, bu küçük ancak büyük sermayeye sahip körfez ülkesinden oldukça etkilenmişe benziyor. Buna ilâve olarak ülke ekonomisinin kalkınmasında yenilikçi bir ruhla ortaya atılan "müteşebbis üniversite" olgusunu hayata geçirmeye hazırlanan kimi araştırma üniversiteleri de Katar`ın eğitim ve araştırma burslarına büyük ilgi duyuyor. Bu bağlamda, araştırma üniversiteleri, hükümetin bir süre önce açıkladığı üniversite yönetimlerinin kendi bütçelerini oluşturması ve bunun yanı sıra, araştırma, teknolojik yenilik, patent, endüstri kuruluşlarıyla doğrudan işbirliği silsilesi ile müteşebbis üniversite olgusu ile gerek kendi ayakları üzerinde durması gerekse ülke ekonomisine artı değer katması hedefleniyor.

Katar`ın ve İngiltere`nin ardından ABD`ye geçen Necib, New York Borsası`nda düzenlenen "2011 Malezya Yatırım Yılı" başlıklı foruma katılarak çeşitli Amerikalı üst düzey şirket yöneticileri ile biraraya geldi. Malezya`ya en çok dış yatırımı gerçekleştiren Amerikalı şirket yöneticileriyle yapılan söz konusu toplantılarda bir yandan mevcut yatırımcıların sermaye artırımına gitmeleri, öte yandan yeni yatırımcıları cezbedecek sunumlarla Malezya vizyonu ortaya konulduğu anlaşılıyor. 2020 yılı kalkınmış ülke hedefine ulaşmada en önemli faktörün dış yatırım olduğuna kuşku yok. Her fırsatta bu hususu dile getiren Necib, halen ülkede yatırımları bulunan şirketlerin sermaye artırımı ve genişlemesini teşvik ederken, bir yandan da yeni dev şirketleri ülkeye davet ediyor. Bu bağlamda en dikkat çeken şirketler ise petrol ve doğal gaz, yenilenebilir enerji, tıbbi mamüller, eczacılık gibi sektörler başı çekiyor.

Yıllık %6`lık büyüme hızına ulaşılması halinde 2020 hedeflerinin gerçekleştirilebileceği vurgusu, aynı zamanda, yeni iş olanaklarının yaratılması, son teknolojilerin ülkeye ithâlatı gibi doğrudan yan etkileri de içinde barındırıyor. Dış yatırım aynı zamanda, işsizlik sorununa da çözüm olacağı gibi, çalışanların RM 6000 yani yaklaşık iki bin Dolar gibi görece yüksek gelir elde edecekleri öngörüsü kuvvetli bir yer işgal ediyor.

Necib`in uluslararası yatırımcı çevreleri ülkeye davetinde Malezya`nın rekabetçi yönü, görece gelişmiş işgücü kapasitesi kadar, 600 milyonluk Güneydoğu Asya pazarının giriş kapısı olma özelliği üzerinde de durmak suretiyle ülkeyi daha da cazib hale getiriyor. Bununla birlikte, Malezya`nın handikapları yok değil. Örneğin, bürokrasideki karar verme süreçlerinde yaşanan yavaşlık kimi yatırımcıların başka ülkelere `kaçmasına` yol açıyor. Bunu farkeden Başbakan Necib, bölgesinde Singapur`la yarışan Malezya`nın yatırımcıları kaybetmemesi yönünde önemli tedbirler alındığını ve bu konuda istikrarlı gidişe devam edeceklerinin altını çiziyor. Küresel anlamda yatırımcılarca cazip görülen ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer alması Malezya`nın istatistiki olarak da önemini ortaya koyuyor.

Gözlemciler, neoliberal ekonomik politikaların bir devamı ve sonucu olarak özellikle hizmet sektöründeki özelleştirmelerin yeni yatırımcıları ülkeye çekeceği konusunda hemfikirler. Tüm bu süreçler elbette yukarıda değinildiği üzere 2020 vizyonu`nu gerçekleştirmeye yönelik. Bu dev vizyon bağlamında, bugüne kadar belirlenen 35 milyar Dolar maliyetli 72 proje hayata geçirilmeye başlandı. Bunun gelecek on yıl içerisindeki kazanımlarından biri ise 300.000 kişiye yeni iş imkânı sağlanmasıdır.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir