• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...
Binler Öğretmene Şiddete Karşı Yürüdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Binlerce eğitim emekçisi ve öğrenci, Karabağlar’daki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapan Rabia Sevilay Durukan’ın öğrencisi tarafından bıçaklamasını İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne dün (26 Eylül) yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Eğitim emekçileri, son dönemde öğretmenlere ve kamu çalışanlarına yönelik şiddetin sorumlusunun AKP hükümeti olduğuna işaret ederek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in istifa etmesini istedi.

Eski Sümerbank önünde bir araya gelen binlerce eğitim emekçisi ve öğrenci, öğrencisi H.K tarafından bıçaklanarak yaşamını yitiren öğretmen Sevilay Durukan’ın ölümünü ve eğitim emekçisine yönelik şiddeti protesto etmek için İzmir Valilik binasındaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. "Şiddete sessiz kalmayacağız" pankartı ile üzerinde "Kınıyoruz" yazılı siyah renkte çelengin taşındığı yürüyüşte, öğretmenler ve öğrenciler yakalarına yaşamını yitiren Sevilay Durukan’ın resimlerini taktı. Eylemde sık sık "Öğretmene uzanan eller kırılsın", "Öğretmen düşmanı bakan istifa" sloganları atılırken "Gül dalında, öğretmen okulunda güzel" dövizleri ile yaşamını yitiren öğretmenin resimleri taşındı. Yürüyüş sırasında bazı öğretmenler siyah elbiseler giyerek ölen meslektaşları için gözyaşı döktü.

Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş adına basın metnini okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, son dönemde öğretmenlere yönelik artan şiddetin kendini bilmez 3-5 öğrencinin işi olmadığını belirtti. Tunalı, bu saldırıların 23 Mayıs g(ö)revinden sonra Başbakanın öğretmenler için "haftada 15 saat çalışıyorlar bir de 2 ay tatil yapıyorlar" açıklaması ve Bakan Ömer Dinçer’in "Az çalışıyorlar çok para kazanıyorlar. 3 ay tatil yapıyorlar, derse geç geliyorlar" açıklamasından bağımsız olmadığına dikkat çekti.

Saldırıların, veliyi-öğrenciyi müşteri, eğitim hizmetini sunan öğretmenleri ise onun kölesi yapan yeni eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu söyleyen Tunalı, AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı öğretmenleri itibarsızlaştırmaya çalışan açıklamalardan vazgeçmeye çağırdı.

İzmir Eğitim Sen Şubeleri adına açıklama yapan Duran Sınacı da Antep’te görevini yapan doktorun yaşamını yitirmesi, onlarca eğitim emekçisinin bıçaklanması ve darp edilmesine neden olan şiddetin, şimdi de bir eğitim emekçisinin ölümüne neden olduğunu belirterek, kamu çalışanlarına yönelik bu şiddetin tek sorumlusunun siyasal iktidar olduğunu ifade etti.

Çelenk gerilimi

Konuşmaların ardından, eğitim emekçileri, öğretmenlere yönelik şiddeti kınamak amacıyla hazırladıkları ve üzerinde "Kınıyoruz" yazılı çelengi Valilik binasında bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakmak istedi. Polis, çelengin bırakılmasını engellemek isteyince gerginlik yaşandı. Öğrenci ve öğretmenler, "Öğretmene değil çetelere barikat", "Polis burada ne işin var dün neredeydin" sloganları atarak kendilerini engelleyen polisleri protesto etti. Yapılan görüşmelerin ardından, çelenk valilik önüne bırakıldı.

Önlem alınmadı

25 Ekim günü İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde 8’inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki H.K., sınıfa geç gelince kendisini müdürün yanına gönderdiği için tartıştığı Fen ve Teknoloji öğretmeni 40 yaşındaki Rabia Sevilay Durukan’ı karın ve kalçasından bıçakladı. Evli ve 2 çocuk annesi Durukan, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Durukan’ın, olaydan önce H.K.’nın kendisini bıçaklamakla tehdit ettiğini okul müdürüne söylediği, okul yönetiminin de polisten yardım istediği, ancak olayın önlenemediği ortaya çıktı. Öğrenci H.K. ise gözaltına alındı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir