• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...

VAN - Geçen sezonlarda araçlardan geçilmeyen kömürcüler sitesinde bu yıl hiçbir hareketlilik yok. Kömürcüler, depremden sonra birçok esnafın iflas ettiğini belirtirken kendilerinin de; işyerlerini kapatmayla karşı karşıya olduklarını söylediler. Şu ana kadar kendilerini soran olmadığını ifade eden esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi.

 

Kömürcüler Sitesi Kooperatif Başkan Yardımcısı Fehmi Yakut, depremden sonra birçok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, \"Daha önce burada 700 kişi çalışıyordu. Depremden sonra çalışanların sayısı 300 kişiye kadar düştü.

 

Deprem olunca bütün mallar enkaz altında kaldı. Sattığımız kömürlerin ödemesi, site yöneticileri tarafından yapılamadı. O yüzden bayağı mağdur olduk. Yaşanan ikinci depremden sonra devletin fakir fonu olarak dağıttığı kömür de bizi çok etkiledi. Dağıtılan kömürden zengin adam da alıyordu. Bu yüzden işlerimiz biraz daha düştü\" dedi.

 

15-20 Esnaf Kaldı
Doğalgazın da kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Yakut, \"Daha önce burada 61 esnaf vardı. Depremden sonra doğru dürüst çalışanlar ancak, 15-20 esnaf kaldı. Birçoğu da kapatmanın eşiğinde. Geçen yıl bu sezonlarda çok yoğunduk. Yemek yemeye bile fırsat bulamıyorduk\" diyerek yetkilileri kendilerini ziyaret edip sorunlarını dinlemek için davet etti.

 

\"Muhtaç Olmayan İnsanlar Bedava Kömürden Faydalanıyor\"
Aldığı kömürün hepsinin, elinde kaldığını belirten Kenan Keskin ise, daha önceki sezonlarda elindeki malı birkaç seferde çıkarttığını söyledi. Keskin, \"Normal sezonlarda bin ton civarı satıyordum. Bu sene 400 ton satarsak; ancak kendi masraflarımızı çıkarırız. Esnafın çok borcu var. Başka şeylerden fedakarlık edip borçlarımızı kapattık. Birçok esnaf kapatıp gitti. Biz de kapatma aşamasındayız. Yaklaşık 1 yıldır kömür işi yapamadık. Başka yapabilecek bir işimiz de yok. Bunun sebebi gelişi güzel dağıtılan bedava kömürlerdir. Keşke sadece fakire ulaşabilse. Ama hiç muhtaç olmayan insanlar da bu bedava kömürden faydalanıyor. Bedava kömürü alıp bunun ticaretini bile yapanlar var\" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)