• DOLAR 32.434
  • EURO 34.449
  • ALTIN 2490.526
  • ...
Türkiye`nin 5. Büyük Teleskobu Hizmete Girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Anadolunun İlk Teleskopu

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, törende yaptığı konuşmada, Erzurum`un tarihinde uzayı araştırmanın, uzayı gözlemenin, uzayı izlemenin ve uzaydan ders almanın var olduğunu belirterek, İbrahim Hakkı Hazretleri ile başlayan, hatta daha eskilerin de gökyüzüne bakarak tespitler yaptığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi`nin Türkiye`de ilkleri başardığını ifade eden Koçak, ``Gerek Türkiye`deki üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan öğrencilerimize, gerek öğretim üyelerimize hizmet edecek bir teleskobu açarken, aynı zamanda eğitimin sadece yüksek öğretimden ibaret olmadığını, ilkokuldan itibaren devam eden bir süreç olduğunu hatırlatmak isterim. Bu açtığımız ünite ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere, halkımıza da hizmet edebilecek`` dedi.

Üniversitelerin görevlerinden, vizyonlarından birinin de halkıyla iç içe olmak, birikimlerini halkla paylaşmak olduğunu vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:

``Biz de Atatürk Üniversitesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah daha iyilerini daha büyüklerini de yapacağız. Teleskobumuz tabii Türkiye`de büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkanlarıyla kurulmuş bir ünite olacak. İnşallah bundan sonra hem bizler hem halkımız hem de öğrencilerimiz buradan uzayı gözleyecekler.``

Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi`nin de planlandığı şekilde devam ettiğine değinen Koçak, ``Yerle ilgili Milli Emlak ve Başbakanlığa giden yazımız iki gün önce olumlu olarak geldi ve Palandöken Dağı`nın arkasında 2 bin 400 dönümlük arazinin tahsisi yapılmış oldu. İnşallah bundan sonra altyapı çalışması yapılacak`` şeklinde konuştu.

``ATA50 Teleskop Projesi, Türkiye`de Yine Bir İlke İmza Attı``

Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da ATASAM`ın ilk teleskobunun hizmete girdiğini belirterek, gökyüzüne duyulan ilginin binlerce yıldır süregeldiğini söyledi.

Şehirleşmeyle birlikte gökyüzünün yıldızlarla dolu parıltısının azalmasına rağmen gökyüzünün muhteşem görüntüsünden etkinlenmemenin mümkün olamayacağını vurgulayan Yeşilyaprak, ``Astronomlar olarak belki de tek farkımız, burada örneğini göreceğiniz teleskoplarımızı, meraklarımızı gidermemiz için kullanıyor olmamızdır`` diye konuştu.

``ATA50`` adını verdikleri teleskobun boyut açısından Türkiye`nin 5`inci, kurulum açısından ise Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi`nin ilk teleskobu olduğunun altını çizen Yeşilyaprak, ``Bu eser bir başlangıcı temsil ediyor. ATA50 Teleskop Projesi Türkiye`de yine bir ilke imza atmış ve şimdiden bu alanda ilk bilimsel ortaklığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirerek, bilimsel ekipman altyapısını tamamlamıştır`` dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir