• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
Topbaş: İstanbul Birleşmiş Milletler Adası Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı (UCLG) ve BM`ye bağlı Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) başkanlığını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ``İstanbul Birleşmiş Milletler adası olacak`` dedi.

Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`nda (BMGK) gerçekleşen ``2015 Sonrası Dünya Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Üst Düzeyli Paneli`ne konuşmacı olarak katıldıktan sonra New York`taki Türk Evi`nde gazetecilerle bir araya geldi.

Burada konuşan Topbaş, BM 67. Genel Kurulu`na gözlemci sıfatıyla katıldığını ifade ederek, BM`nin Milenyum Kalkınma Planı çalışmalarına yardımcı olmak ve çözüm ortağı olmak istediklerini söyledi. Temaslarının ilk gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğünü söyleyen Topbaş ``Dünya barışına, yerel diplomasi konusunda önemli katkılarda bulunarak doğru adım attığımızı düşünüyoruz`` dedi.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, temaslarının ikinci gününde, Japonya Dışişleri Bakanlığı`nın ev sahipliğinde 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Yüksek Düzeyli Panel üyelerinin bir kısmıyla toplantı gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Topbaş, katıldığı toplantılarla ilgili, ``Tüm bu toplantılar boyunca yoğun ilgi gördüğümüzü belirtmek istiyorum`` ifadelerini kullandı.

Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un söz konusu açılış konuşmasında ``Davetliler özellikle ismen davet edildi, kendi ülkelerindeki konumlarınız değil buradaki çalışmalardaki katkılarınız insanlık için olacaktır. Bu bağlamda ülke kimliklerinizin ötesinde insanlık için çalıştığınızı ifade etmek istiyorum`` dediğini aktardı.

Panele davet edilmesinin mutluluk verici olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, ``Ben hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu kadar üst düzeyde bir panelist grubunun içerisinde yer almaktan gerçekten onur duyduğumu ifade etmek istiyorum`` dedi.

Panelistler arasında tek belediye başkanı olarak kendisinin bulunduğuna dikkati çeken Topbaş, panelist grubun, devlet başkanları, başbakanları ve Nobel ödüllü katılımcıların da içinde yer aldığı seçkin bir gruptan oluştuğunu belirtti.

Panelistler toplantısının bir diğerinin 1-3 Kasım tarihleri arasında Londra`da yapılacağını dile getiren Topbaş, bu toplantı için İngiltere Başbakanı`ndan `özel` davet aldığını kaydetti. Topbaş Londra`daki toplantıda kentleşme ve sorunlarını konuşarak kentteki avantajlı ve dezavantajlı grupların yaşam alanlarıyla ilgili bir çalışmayı gündeme alacaklarını ifade etti.

İstanbul`un BM`nin direktörlüklerin ve bölge temsilciliklerinin oluşturulması konusunda çalışmalarının olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş, bu durumun İstanbul`a büyük bir prestij kazandıracağına vurgu yaparak, ``İstanbul Birleşmiş Milletler adası olacak`` dedi.

1996`da ikinci Habitat toplantısının üzerinden 20 yıl geçmek üzere olduğunu vurgulayan Topbaş, bu toplantının üçüncüsüne de ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir