• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Hakaret Filmine İnternet Ortamında Yasak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu`nun Hz. Muhammed`e hakaret içeren filmin görüntülerine ulaşımın engellenmesi ve yayından kaldırılması yönündeki başvurusunu karara bağladı.

 

Mahkeme, `toplumsal ve giderek dünya barışını bozabilecek niteliğe sahip` olarak nitelediği filmin görüntülerinin yayından kaldırılması ve söz konusu yayınlara erişimin engellenmesine karar verdi.

 

Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi`nin kararında şu ifadelere yer verildi: ``Filmin içeriğinin dünyada yüz milyonlarca insanın inandığı bir dinin peygamberine hakaret içeren unsurlara sahip bulunduğu, hakarete maruz kalan kişinin peygamber sıfatını taşıdığı dikkate alındığında, cinsel içerik taşıyan sahnelerin müstehcenlik içerdiği, toplumumuzun büyük bir kesimi tarafından inanılan bir dinin peygamberine son derece galiz ifadelerle yapılan hakaretlerin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği ve suç unsuru taşıdığı, İslam dinine inanan her bireyin içinde üzüntü, kızgınlık meydana getirebileceği, bir katkı sağlamayacağı gibi tam tersine toplumsal ve giderek dünya barışını bozabilecek niteliğe sahip olduğu, filmin yayınlanması sonrası gelişen olayların bunu doğruladığı, dolayısıyla mahkememize başvuru şartlarının doğduğu ve talebin haklı olduğu anlaşıldığından, talep edenin internet içeriğe ulaşımının engellenmesi ve yayından kaldırılması yönündeki talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.``

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na gönderilen karar, gereğinin yapılması için Bilişim Suçları Bürosu da kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı`na iletildi.

 

Bir Yasak Kararı da ABD`de
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım TRT`de yaptığı açıklamada, filmin internet sitelerinden kaldırılması için sadece Türkiye`de değil ABD`de de mahkeme kararı aldırdıklarını söyledi.

Bakan Yıldırım, \"Değerlerimize, peygamberimize hakaret eden Müslümanları aşağılayan o iğrenç girişimi engel olunması için elimizdeki tüm yasal meşru imkanları da kullanmaya karar verdik. Sayın Başbakanımızın bu yönde talimatı ve Bakanlığımıza BTK`ya TİB`e gelen binlerce şikayetleri de dikkate alarak bu filmin sosyal paylaşım sitelerinden gösterilen tüm linklerini kapatma kararı aldık. TİB evvelsi gün mahkemeye başvurdu. Bugünde mahkeme kararı çıktı. Ülkemizde bundan böyle bunun gösterimi artık olmayacak. Bu yasak paylaşım sitesinin yasaklanmasını öngörmüyor. Linkleri engelliyor\" dedi.

ABD`de de girişimlerde bulunulduğunu açıklayan Bakan Yıldırım, \"Bu konuda kesin ve net tavrımız devam ediyor. Bunu sadece biz yapmıyoruz. Amerika`da filmin kaldırılması için mahkeme kararı yayınlamış durumda\" dedi.

 

Filmi göstermeye devam etmekte ısrar eden bir paylaşım sitesi ile ilgili farklı girişimlerin olduğunu dile getiren Yıldırım, \"Telif hakları yasası ve biliyorsunuz. Filmde oynayan bazı oyuncular kandırıldıklarını, kendilerine anlatılan senaryoların farklı olduğunu dublajların kendi söyledikleri dışında bir şey olduğunu ifade ettiler. Bunları da dikkate alınarak paylaşım sitesine `hem telif hakkına riayet edilmeden hem de bu filmin aktörlerin itirazına rağmen yayınlamaya devam edemezsin` denildi.\" diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir