• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
`İnternet Kafe ve Oyun Salonları Denetlenmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı M.Şafi Özperk, Eğitim Bir-Sen Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte, saat:12.30`da şube binasında basın açıklaması yaparak, internet kafe ile elektronik oyun salonlarına dair raporu açıkladı.
 
Özperk, Batman`ın genç nüfusa sahip bir şehir olması nedeniyle son iki yıl içinde internet kafelerin sayısının yüzde 50 oranında arttığını belirterek, Türkiye ortalamasının her 5 bin kişiye bir internet kafe düştüğünü ve Batman`ın Türkiye ortalamasının 6 katı olduğunu ifade etti.
 
Batman`da 308 ruhsatlı ve izinli internet kafe faaliyet yürüttüğünü, 100-130 arasında da kaçak, ruhsatsız ve izinsiz internet kafeler bulunduğunu söyleyen Özperk, "Yüzde 30 civarında kaçak diye tabir edilen internet kafe işletmesi var ki, bunun Türkiye kamuoyunda da gündem olmasının temel nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet kafe ile elektronik oyun salonlarından gelen veriler hayatın ve sokağın gerçeğiyle de örtüşmektedir. Gençler ve yetişkinler bu mekânlarda daha çok zaman geçirmekte, madde bağımlılığından tutun, kumara ve cinsel istismara kadar bir dizi alanda olumsuz davranış ve mekanizmalarla bu mekânlarda tanışmaktadırlar" dedi.
 
Eğitim Yerlerinde İnternetler 100 Metre İhlali Yapıyor
Dershane ve etüt merkezleri gibi mekânlarının 100 metre çevresinde internet kafe ile elektronik oyun salonlarının açılmasının yasak olduğunu vurgulayan Özperk, "Batman`da bu 100 metre sınırı ihlal edilmekte ve okullarımızın çevrelerinde elektronik oyun salonları ile internet kafelerin çokluğu herkesin rahatlıkla gözlemlediği gibi acı bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Çünkü bu salonların işletmecileri de ticari bir kaygıyla öğrencileri hedef kitle olarak gördüklerinden daha çok okul ve dershane çevrelerinde işyeri açmaktadırlar" şeklinde konuştu.
 
İnternet kafelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatının belediye, izin belgesinin ise valilik tarafından verildiğini dile getiren Özperk, denetimlerin Valilik bünyesindeki Komisyon ile Çocuk Şube Müdürlüğünün rutin genel asayiş ve denetim görevleri arasında bulunduğunu kaydetti.
 
Denetim Yapılmayan İnternetler Öğrencileri Devamsızlığa Sürüklüyor
Özperk, okulların boş geçen dersleri veya öğle arası molalarında öğrencilerin okul çevrelerindeki internet kafe ile elektronik oyun salonlarına gittiğine dikkat çekerek, okulun ve emniyetin yeterli oranda zaman ayıramamaları ve hassasiyet gösteremeyişlerinden dolayı boş geçen derslerin öğrencilerin kötü davranışlar kazanmasına yol açacağını vurguladı.
 
Okulların çevresinde yeterli oranda denetim yapılmadığını sözlerine ekleyen Özperk, "Okul giriş-dağılış saatlerinde öğrencilere dönük esnek yapılı bir kontrol/denetim çalışması olmadığından öğrenciler rahatlıkla ders öncesi ve ders bitiminden sonra internet kafeleri doldurmakta ve burada grup oyunları üzerinden bahisler, şiddet ve erotik içerikli internet sörfleri ile uçucu madde kullanımı gibi zararlı davranışlarla karşılaşmalarına engel olunamamaktadır" diyerek tepki gösterdi.
 
Kötü Alışkanlıklar İnternet Kafeler Üzerinden Yapılıyor
Özperk, İnternet kafelerin, onaylı içerik filtreleme konusunda yeterli duyarlılığı göstermemelerinden dolayı ahlaki dejenerasyonun internet kafeler üzerinden gerçekleştiğini ifade etti.
 
Valilik bünyesindeki komisyon ile Çocuk Şube müdürlüğünün internet kafe ile elektronik oyun salonlarına dair denetimlerinin bir düzene veya sisteme oturtulmasını isteyen Özperk, bu konuda kuralları ihlal eden internet kafe işletmelerine ceza verilmesini istedi. Özperk, "Batman`da son dönemde kız öğrencilerin internet kafelere sıklıkla gittiğini görüyoruz. Ebeveynler, çocuklarına verdiği fazla harçlığın bu türden kötü davranış kazandıran mekânlarda kullanılacağını düşünmeli ve bu doğrultuda çocuklarına gerekli uyarı, nasihat ve dikkati özenle göstermelidirler" dedi.
 
Öğrenci velileri ise, yetkililerin internet kafelerin düzenli olarak denetlenmesini, filtrelenmemiş internetlerin cezaya tabi tutulmasını ve küçük yaştaki çocukların internetlere alınmasında yaş ihlali yapanların cezalandırılmasını istedi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir