• DOLAR 32.522
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2420.516
  • ...
SON DAKİKA
Bataryamızın Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cebimizde, çantamızda, elimizde; her aygıtın bir pili var ve her yerde çalışıyorlar.

Özellikle yeniden doldurulabilir olanlar hayatımızı sürdürebilmek için en önemli parçalardan birisi. Hal böyleyken onları yakından tanımak önemli bir mesele haline geliyor.

Dijital hayatımızı ayakta tutan pillere azami duyarlılığı göstermezsek bizleri yarı yolda bırakmaları işten değil. Peki siz pilleri ne kadar tanıyorsunuz? Hem bilginizi sınayın hem de pillerinizi daha verimli kullanın.

Pillerle ilgili olarak bilinen bazı doğruların, aslında çok yanlış uygulamalar olduğunu biliyor muydunuz?

Örneğin, cep telefonunuzun pili bitmeden şarj ettiğinizde pil ömrünün azalacağını mı düşünüyorsunuz hala? Ya da dizüstü bilgisayarınızı adaptöre taktığınızda pili çıkaranlardan mısınız?

Pillerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Hem doğru hem de yanlış bir genelleme. Çağdaş pillerin ömrünü kısaltan etmenler arasında ısı önemli bir yer tutuyor.

Eğer bilgisayarınız pil kısmı ısınacak bir yerdeyse ve pil yüksek ısıya maruz kalıyorsa bu durum pilinizin daha da hızlı şekilde ömrünü yemesine sebep olacaktır.

Bu anlamda pilin ömrü uzamış oluyor ama daha önemli bir şeyden feragat ediyorsunuz: Bir elektrik arızasında kaybolmayacak veri kaybolmuş oluyor.

Dizüstü bilgisayarlar, pilleri doluyken onları daha fazla şarj edeyim demezler. Dolayısıyla sürekli şarj olmaya çalıştığı için kendini yiyip bitiren bir pil ancak elektronik bir arızanın sonucu olabilir. Kafanıza takmaya değmez.

Telefonumu pili bitmeden şarj edersem pilim erken ölür!

Bazı pilleri bitmeden şarj ederseniz enerji üretebilme yetenekleri gözle görülür biçimde (mecazi anlamda) azalırdı. Bu, belki on sene önce üretilmiş olan bazı nikel kadmiyum pillerde yaşanan bir durumu.

Devir Lityum İyon (Li-ion) devri olduğu için bu tür sorunlar geride kaldı.

Tabii bir noktayı eklemeden geçmeyelim. Sık sık şarj etmenin elbette bir mahsuru olabilir: Pillerin sınırlı bir şarj deşarj sayısı var. Telefonunuzu veya bilgisayarınızı her fişe taktığınızda bu ömürden bir şeyler götürüyorsunuz; ama bunun dolaylı bir etkisi var ve pilinizi çok çabuk öldürecek bir şey değil.

Kaliteli piller kimyasal olarak bu döngüye daha uzun süre dayanıyor, kalitesizler ise daha kısa sürede kendilerini koyuverebiliyorlar. Tecrübeyle sabittir.

Pilim çok sıcak, bir şeyler yanlış gidiyor!

Bu durum her zaman kötü bir şey olduğuna kanıt değildir. En nihayetinde piller birer üreteç, kimyasal tepkimeyle elektrik üretiyorlar ve bu dışarıya ısı veren (ekzotermik) bir tepkime.

Pilden ne kadar güç çekerseniz o kadar ısınması olağan. Tabii bu ısınmanın ne kadar makul seviyede olduğunu dokunarak anlayabilirsiniz.

Kullanılmayan pili ara sıra şarj etmek gerekir!

Açıkçası pilinize bağlı bir durum zira dizFakat iş şarj edilebilir nikel metal hidrit (NiMH) pillere geldiğinde durum değişiyor. Aylık %30`a varan güç kaybı sizi yarı yolda bırakabilir. Elbette yeni teknoloji bu kayıpları azaltma yönünde.

Bu sayede kullanıma hazır satılan (ve rafta beklerden o kadar da hızlı boşalmayan) NiMH pilleri daha sık görmeye başladık.üstü bilgisayar ve telefon pilleri gibi lityum iyon piller ayda %2 ila %3 arasında güç kaybı yaşar. Bu durumda sağlam çalıştığından emin olduğunuz yedek pilinizi canınız sıkıldıkça şarja tabi tutmanıza gerek yok.

Aynı şekilde kurşun asit tabir ettiğimiz araba aküsü ve benzeri sistemlerde de düşük bir güç kaybı oluşuyor (ortalama ayda %5).

Bu haberler de ilginizi çekebilir