• DOLAR 32.515
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2484.298
  • ...
Esad`a Netenyahu`dan Gizli Ziyaretçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrailli bir televizyon kanalı İsrail başbakanının Suriye cumhurbaşkanına özel ve gizli bir elçi gönderdiğini açıkladı. Beşşar Esad tarafından başkanlık sarayında karşılanan isim, Amerika’daki Yahudi Örgütler başkanı Malcolm Hoenlein oldu. Toplantıda Suriye’deki Yahudi mabetlerin ve Yahudilerin durumlarının iyileştirilmesi konusu ele alındı. Esad’dan gelen resmi davetle gerçekleşen ziyaret İsrail başbakanı Netenyahu tarafından koordine edildi. Bu gizli buluşmadan haberdar olan ve tamamlanmasının ardından kendilerine de ayrıntılı bir rapor sunulan ABD yönetimi de ziyareti kutladı.

İsrailli ve Amerikan üst düzeyli yetkililer dün akşam, İsrail başbakanı Bünyamin Netenyahu tarafından gönderilen özel bir elçinin Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiğini açıkladı. Özel elçi, Suriye cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile önemli bir toplantı gerçekleştirerek Tel Aviv ile Şam arasında barışçıl ürecin canlandırılmasının ve hala Suriye’de yaşayan Yahudilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesinin
yollarını tartıştı.

İsrail Kanal On Televizyonundan siyasi muhabir Minchet Chico, ziyareti gerçekleştiren elçinin ABD’deki Yahudi Örgütleri Başkanı Malcolm Hoenlein olduğunu, ziyaretin çok gizli bir şekilde gerçekleştirildiğini, Yahudi liderin başkan Esad tarafından şahsen ve resmi bir şekilde davet edildiğini, başkan Esad’ın kendisini başkanlık sarayında karşıladığını ortaya koydu. Habere göre elçiyi İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu görevlendirdi, ziyareti de bizzat kendisi koordine etti. Özel elçi ziyaretin ardından Amerika’ya döndükten sonra İsrail başbakanına ziyaret hakkında detaylı bir rapor sundu.

Aynı kaynakların geçtiğimiz Pazartesi günü Netenyahu’nun konuşmasından yaptığı çıkarıma göre Suriye cumhurbaşkanı İsrail’le barış için daha önce belirlenen aynı şartları ön koşuyor. Bu şartların başında da İsrail’in 1967 Haziran savaşında işgal ettiği Suriye Golan Tepeleri’nden çekilmesi geliyor.

Netenyahu’nun ilk elçisi


İsrail televizyonunun ifadesine göre İsrail başbakanı Netenyahu, müzakerelerin yeniden başlatılması adına Suriye’nin nabzını ölçmek için göreve geldiği bir buçuk yıldan beri- bir elçi göndermeyi ilk defa kabul ediyor.

Hoenlein de İsrail televizyonuna çıkarak Suriye’yi ziyaret ettiğini, cumhurbaşkanı Esad’la görüştüğünü söyleyerek: ‘Ancak gayem Suriye ile İbrani devleti arasında bir barış ittifakı yapmak değildi’ dedi. Hoenlein, başkan Esad’a Suriye’deki Yahudi mabetleri ve ülkedeki Yahudiler konusunu açtığını ifade etti. ABD’deki Yahudi örgütler başkanının ifadesine göre Suriye cumhurbaşkanı Beşşar Esad kendisine, ileride Yahudilerin ziyaret edebilmesi için Yahudi mabetlerinin restore edileceği ve Şam yönetimi tarafında korunacağı vaadinde bulundu.

Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerin ifadesine göre Amerikan yönetimi de bu ziyaretten haberdardı. Ziyareti kutladı ve Hoenlein tarafından kendilerine de ayrıntılı bir rapor sunuldu.

Timetürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir