• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Seçimde Hileyi Ortaya Çıkaran Formül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim adamlarından Stefan Thurner ve Peter Klimek tarafından geliştirilen analiz yönteminde seçim bölgelerine ait ayrıntılı verilere ihtiyaç duyuluyor. Yöntemde, seçim bölgelerine göre seçmen ve partilere verilen oyların sayısı kullanılarak bir diyagram oluşturuluyor.

Avrupa ülkeleri veya ABD`deki seçim verilerinin diyagramı görsel olarak, iki odak etrafında toplanmış, keskin kenarları olmayan bulut kümelerine benziyor. Seçmen davranışlarındaki keskin değişiklikler, diyagramın üst bölümünde bariz bir yoğunlaşmaya neden oluyor. Bu durum da ortalamanın çok üzerinde kaydedilen seçime katılım oranı ve topluca sadece bir partiye oy verilmesi halinde ortaya çıkıyor ve sonucun gerçek olamayacağına işaret ediyor.

Bilim adamları, seçim hilelerini ikiye ayırıyor. "Ballot Stuffing" denilen işlemde kullanılan oy sayısı seçmen sayısını aşıyor ve tüm oylar aynı partiye gidiyor. "Extreme Fraud" denilen işlemde ise oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından sandıklardaki tüm oylar değiştiriliyor.

Thurner, Alman Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, sapmaların yüzde yüz hile yapıldığını ispatlamadığını, ancak belirli bir oranının üzerindeki sapmaların hileye kuvvetle dikkat çektiğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir