• DOLAR 32.49
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2480.269
  • ...
İran Gmail`i Engelliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkeyi küresel internet ağından koparacak ulusal bir internet şebekesi kurma hazırlığında olan İran yönetiminin, ülkede Gmail`e erişimi engellediği açıklandı. AFP ajansının haberine göre, yetkili birimler tarafından gönderilen kısa mesajda, “Vatandaşların mükerrer talepleri üzerine Gmail`e erişim engellenmiş ve Google arama motoruna erişim de kısıtlanmıştır” ifadeleri kullanıldı. Yetkililer, bu uyulama ile internet güvenliğinin artırılmasının amaçlandığını ifade etti. İran resmi haber ajansı ISNA`da ise Google`un sansürlenmesinin İslam`a yönelik hakaret içeren “Müslümanların Mausmiyeti” adlı film ile bağlantılı olduğu haberi yer aldı.

Tahran`da yaşayanların VPN bağlantısı sayesinde Gmail hesaplarına ulaşabildiği belirtildi. VPN, özellikle tecrübeli internet kullanıcıları tarafından sansürden korunmak için kullanılıyor.

Nükleer programı nedeniyle ağır yaptırımlarla karşı karşıya bulunan İran, Batı`ya İran`a internet üzerinden gizli bir savaş açma suçlamasında bulunuyor. İran bu nedenle, küresel sunuculardan bağımsız bir ulusal internet ağı kurmayı amaçlıyor.

İran geçmişte de Google ve Gmail`e eirşimi engellemişti. Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları ile video paylaşım sitesi Youtube ise sürekli sansürlenen siteler arasında.

DW Türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir