• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
 Ada Gerilimine Tayvan da Dahil Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Japon yetkililer, aralarında sahil koruma gemileri de olmak üzere, onlarca Tayvan teknesinin tartışmalı Doğu Çin Denizi adaları çevresindeki sulara girdiğini açıkladı.

Söz konus adalr şu anda Japonya`nın kontrolünde ancak Çin ve Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Adaların Japonca`daki ismi Senkaku, Çince ismi ise Diaoyu.

İki ülke arasında eskiden beri Doğu Çin Denizi`nde anlaşmazlık konuları bulunuyor.


Japonya`nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklaması ardından bölgede gerilim tırmandı.

Bunun ardından Çin hükümeti tartışmalı adalara iki devriye gemisi gönderdi.

Japon Devlet Bakanı Osamu Fujimura, satın alma işleminin Çin`le veya hiçbir ülkeyle ilişkilerini bozmasını istemediklerini belirterek, "yanlış anlamalardan ve beklenmedik sorunlardan kaçınılmasını" istedi.

Çin ise "yasa dışı" olarak tanımladığı bu adımın ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı şu sert ifadeleri yayınladı: "Çin hükümeti toprak egemenliği ihlal edilirken bir kenarda izleyici kalmayacaktır. Japon tarafı bu yolu izlemekte ısrar ederse, buradan kaynaklanacak ciddi sonuçlara katlanmak zorunda kalacaktır."

Çin Başbakanı Wen Jiabao da yaptığı açıklamada, "Diaoyu adalarının Çin topraklarının parçası olduğunu ve bu konuda ödün vermeyeceklerini" söylemişti.

Okinawa takımadalarının güneybatısında, Tayvan`ın kuzeyinde kalan anlaşmazlık konusu adalar, stratejik deniz yollarının üzerinde bulunuyor.

Ayrıca, bu bölgede büyük doğal gaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor.

BBC

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir