• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Karadeniz Bölgesi`nden sonra en çok fındık üretimi Bitlis`in Hizan ilçesinde yapılıyor.

Fındık üretiminin yaygın olduğu 15 köyde ilkel tarım sistemiyle yılda 650, 700 ton fındık elde ediliyor. Fındık üreticileri, bu yıl fındık rekoltesinin daha yüksek olduğunu belirtirken, son yıllarda tarım müdürlüklerinin de desteklediği fındıkçılık bölgede yaygınlaşıyor.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, Hizan`da ilkel tarım yöntemiyle 5 bin dekarlık alanda fındık üretimi yapıldığını söyledi. Karadeniz Bölgesi`nden sonra en çok fındık üretimi yapılan yörenin Hizan olduğunu kaydeden Asak, "Hizan`da Yaylacık, Çalışkanlar, Yolbilen ve Sarıtaş köylerinde yaygın olarak fındık üretimi yapılmakta.

Toplamda yaklaşık 15 köyde fındık üretimi yapılmakta. Fındık, bu köylerin temel geçim kaynaklarını oluşturuyor. Fındık, yöre insanı için stratejik ürünlerden biri haline geldi. Fındık yetiştiriciliği bakımından Hizan`da uygun bir iklim ve toprak yapısı var. Ayrıca fındık, bölgenin meyilli arazilerini, yağmur ve rüzgar erozyonuna karşı koruyan en iyi kültür bitkisi. Bu arazinin, toprağı koruyarak ve gelir elde ederek değerlendirilmesi, şimdilik başka bir ürünle mümkün değil. Fındığın meyvesi, çerezlik olarak tüketilebildiği gibi pasta, kek, helva, tatlı ve çikolata sanayisinde kullanılmakta. Fındığın budama atıkları ve meyvenin sert kabuğu bölge halkının yakacak ihtiyacını karşılamakta. Bölgemizde bugünkü piyasa şartlarında bir kilo fındık, 6 liradan satılmaktadır." dedi.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz ise Hizan ilçesinde üretilen fındık ve cevizin ilçe ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade etti. Durmaz, ilçeye bağlı 15 köyde 5 bin dekarlık alanda fındık üretimi yapıldığını vurgulayarak, 400 ailenin fındık üretimi ile geçimini sağladığını söyledi.

İklim şartlarından dolayı, üretilen fındığın kalın kabuklu olduğunu bildiren Durmaz, fındığın geçen yıl kilosu 4 ile 5 liradan alıcı bulduğunu ifade etti. Durmaz, fındık üretiminin Karadeniz bölgesi dışında en fazla Hizan`da yapıldığını vurgulayarak, ilçede üretilen 600 ton civarında fındığın iç piyasada tüketildiğini kaydetti. Fındığın yanı sıra ilçeye bağlı köylerde ceviz üretimi de yapıldığını anlatan Durmaz, ceviz üretiminin de yıllık 700 ton civarında olduğunu dile getirdi. Durmaz, ilçe merkezi ve köylerdeki ceviz üretiminin ailelerin en önemli geçim kaynağı olduğuna değinerek, ``Hizan`da üretilen fındık ve ceviz, ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Bunu daha fazla artırarak, ilçemize özgü yemişleri marka haline dönüştürmemiz gerekiyor.`` dedi.

Fındık üretiminin yaygın olduğu 15 köyde ilkel tarım sistemiyle yılda 650 ve 700 ton fındık elde ediliyor. Fındık üreticileri, geçen yıllara oranla bu yıl fındık rekoltesinin daha yüksek olduğunu belirtirken, üretici Zeki Kahraman, Hizan`daki fındık üretiminin giderek yaygınlaştığını söyledi. Kahraman, şöyle dedi:

"Karadeniz fındığının sadece ismi var. Bizim ürettiğimiz fındıklar isim yapmadığı için de piyasa bulamıyor. Son yıllarda tarım müdürlüklerinin, ziraat odalarının da desteklediği fındıkçılık, bölgede yaygınlaşmaya başladı. Yolbilen, Çalışkanlar, Tutumlu ve Yaylalı bölgelerinde etkin olarak yapılan fındıkçılık, bölgedeki 15 köy ve mezrada da yaygınlaştı. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenen fındık üretimi, Hizanlı üretici için önemli bir gelir kaynağı oldu."

Üretici Zeki Kahraman ise bu desteğin bölgedeki fındıkçılığın yaygınlaşmasını sağladığını söyledi. Kahraman, Hizan`da fındık üretiminin gelişmesinin hem bölge hem Bitlis`in ekonomisini geliştireceğini, ancak sorun yaşadıkları pazar konusunda da kendilerine yardımcı olunması gerektiğini belirtti.