• DOLAR 32.556
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.07
  • ...
Moro Müslümanları barışa çok yakın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Moro Müslümanları ve Filipinler hükümeti bir barış anlaşması imzalamaya çok yakın. Her iki taraftan müzakerecileri bu yıl imzalanan çerçeve anlaşma önündeki engellerin yoğun diplomasi sonucu aşıldığını söyledi.

Reuters`e konuşan hükümet müzakerecisi hukuk profesörü Marvic Leonen,"bu yıl herşeyin tamamlanacağını" söyledi. Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) baş müzakerecisi Mohagher İkbal ise anlaşmaya yakın olduklarını ancak "iç güvenlik, toprak ve servet paylaşımı düzenlemeleri konularının hala masada olduğunu" belirtti.

Anlaşma Müslüman Mindanao adasında ateşkesi resmileştirirken, 2016`ya kadar yeni bir özerk bölge oluşturmak için bir yol haritası olacak.

Anlaşma ile çoğunluğu Müslüman 120 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 40 yaşındaki çatışmanın sona ermesi umud ediliyor. Ekim ayında Malezya`da gerçekleşmesi beklenen görüşmelerin bir sonraki turunda imzaların atılması hedefleniyor.

Çerçeve anlaşması 1989 yılından bu yana yürürlükte olan mevcut özerk bölge yerine 2015 yılına kadar yeni bir yapı oluşturacak bir yasa taslağını hazırlamakla görevli olan 15 üyeli Geçiş Komisyonu kurulmasını öngörüyor.

Gloria Macapagal Arroyo döneminde kesintiye uğrayan müzakereler, yeni Cumhurbaşkanı Benigno Aquino`nun Tokyo`da MILF liderleri ile yaptığın gizli görüşmenin ardından Ağustos 2011`de yeniden başlamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir