• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Sivas Mağdurlarına Tazminat Şoku
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Onlarca soru işaretine ek olarak, olaylarda ağır ihmali bulunan İçişleri Ba­kanlığı`nın, ilki 1997 yılında olmak üzere Sivas davası hükümlülerine 6 ayrı tazminat davası açtığı, 1 milyon liradan fazla bir tazminat talep edildiği ortaya çıktı. Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde de­vam eden davadan hükümlülerin ve yakınlarının haberi olmadığı belirtilirken, karar duruşmasının önümüzdeki günlerde yapılacağı kaydedildi. Birleştirilen davaların Refahyol hükümetinin yıkılmasın­dan sonra, Anasol-D ve Anasol-M hükümetleri döneminde açıldığı kaydedildi.

YENİDEN YARGILAMA BEKLERKEN TAZMİNAT DAVASI ŞOKU

2 Temmuz 1993`te Sivas`ta gerçekleştirilip sıradan vatandaşın üzerine yıkılan olaylar sonrası başını Er­genekoncu provokatörlerin çektiği grup tarafından yürütülen cadı avında yüzlerce kişi tutuklanmış, bunlardan 33`ü idam, 65`i ise 7 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Akit, olaylar­dan 19 yıl sonra, yürütülen kıyıma ilişkin önemli belge ve bilgileri yayınlamıştı. Masum vatandaş üze­rinden yürütülen operasyonu ortaya koyan haberlerimiz sonrası Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ha­rekete geçerken, Meclis Araştırma Komisyonu da başta olaylara bakan davanın hakimi olmak üzere bir çok kişiyi dinleme kararı aldı. Bütün bu gelişmeler Sivas mazlumlarının haklılığını ortaya koyup mağ­durlar ve ailelerini umutlandırırken şok bir gelişme yaşandı. Olaylardan altı yıl sonra Anasol-D hükü­metinin İçişleri Bakanlığı`nın kamu malına verilen zarar ve yaşamını yitirenlerin yakınlarına ödenen tazminatları yargılanan 98 kişiden tahsil etmek için harekete geçtiği öğrenildi.

TOPLAM ALTI DAVA BİR ANA DAVADA BİRLEŞTİ

Dönemin SHP`li hükümeti, SHP kontenjanından atanan Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, Emniyet Müdü­rü Doğukan Öner ve diğer askeri yetkilerin en hafif tabiri ile korkunç ihmalleri yargı kararlarıyla sabit­ken, İçişleri Bakanlığı`nın kendi ihmal ve kusurunu görmezden gelip 98 kişi hakkında 6 ayrı tazminat davası açtığı ifade edildi. “1997/447”, “1998/164”, “1998/605”, “1999/684”, “2000/726” numaralı dava dosyalarının ilk dava olan 1997/330 numaralı davayla birleştirildiği vurgulandı. Sanıklardan top­lam istenen tazminatın 1 milyon liranın üzerinde olduğuna değinildi.

DAVALAR ANASOL-D VE ANASOL-M DÖNEMİNDE

Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde açılan ilk davanın Refahyol hükümetinin yıkılmasından hemen sonra açıldığı, birleştirilen 6 davanın Anasol-D ve Anasol-M döneminde açıldığı kaydedildi.

MAHKEME MASRAFLARI VE YASAL FAİZİYLE BİRLİKTE TALEP EDİLİYOR

Kamuoyunun habersiz olduğu dava Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 98 sanığın ailelerine gönder­diği tebligatla ortaya çıkarken, önümüzdeki günlerde yapılacak karar duruşması öncesi gönderilen teb­ligatta şu ifadeler yer alıyor:
Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı: İçişleri Bakanlığı Ankara
Davalılar: 1.Halil İbrahim Düzbiçer, Kapalı Cezaevi Sivas. 2. Ali Kurt, Kapalı Cezaevi Gürün. 3. Erkan Çetintaş, İmranlı Sivas. 4. Durmuş Tufan, Karşıyaka Sivas. 5. Halil Kütükde, Akdeğirmen Mah. Sivas. 6. Hayrettin Gül, Sivas. 7. Zafer Yelok, Sivas. 8. P. Altı Mega Elektronik, Sivas. 9. Latif Karaca, Sivas. 10. Harun Gülbaş, Kapalı Cezaevi Sivas. (...) 90. Faruk Sarıkaya, Sivas. 91. Muammer Özdemir, Sivas. 92. Ergün Kılıç, Sivas. 93 Mustafa Saydan, Sivas. 94. Muhammed Nuhkılıç, Hatay. 95. Bülent Güldü, Sivas. 96. Vedat Yıldırım, Sivas. 97. Osman Düzardıç, Sivas. 98. Çetin Asamaka, Sivas.
İlimizde meydana gelen 2 Temmuz olaylarında zarar görenler tarafından İçişleri Bakanlığı aleyhine İdare Mahkemesi`nde davalar açılmış ve tazminat kararlarıyla neticelendirilmiştir.
İdare tarafından önden tazminatların rücüen tahsili için dava açılması hakkı doğmuştur.
Diğer davaların tamamının birleştirilmesine karar verilmişti.
Talep: Tazminat ve yargılama giderlerinin ödeme tarihinden itibaren işletilerek yasal faiziyle birlikte tahsiline.

Yeni Akit
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir