• DOLAR 32.598
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2408.896
  • ...
Çin Gövde Gösterisine Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çin`in platformunu Ukrayna`dan satın aldığı Varyag, düzenlenen bayrak töreninin ardından ülkenin ilk `uçak gemisi` olarak donanmaya teslim edildi.

Dümensiz ve motorsuz şekilde Ekim 2001`de Türkiye boğazlarından geçirilen geminin yenilenme projesine 2002`de başlanmıştı.

Varyag, Liaoning eyaletinin Dalian limanında düzenlenen törenle Çin`in ilk uçak gemisi olarak ilan edildi. Çin bayrağı güverte tepesine dün yerel saatle 16.40`da çekildi.

Çinli uzmanlar, Varyag`ın önümüzdeki Ekim ayının başında ordunun hizmetine girmesinin beklendiğini açıkladı.

Geminin ise 2017 yılında tam olarak deneme süresini tamamlayacağı ve tam donanımlı bir savaş gemisi olacağı öngörülüyor.

Çin`in ilk uçak gemisi olan Varyag, Ukrayna`dan alınıp yenilendikten sonra geçen yılın 10 Ağustos tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanında suya indirilmişti. Kuznetsov sınıfından olan Varyag, 306.5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.

Geminin yeni isminin ise Çin ordusunun hizmetine başlamasının ardından ilan edileceği öğrenildi. Geminin ismi yaygın kanının aksine "Pekin" veya "Maozedong" olmayacak.

Sovyetler Birliği`nin çökmesinin ardından Ukrayna`nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla "eğlence amaçlı kullanılacağı" iddiasıyla Çin`e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001`de İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002`de başlanmıştı.

Şu anda dünyada ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland`a ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir