• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...

Bazı kamu kurumları yemek, yol ve fazla mesai gibi haklarını memura vermedi.

Tarihinde ilk kez toplu sözleşme imzalayan memurlar, masada aldıkları sosyal ve ekonomik hakların bazılarına uygulamada ulaşamadı. Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, bu sorunları şöyle anlattı;

YÖNETİCİLER ANLAMADI

Bazı kamu kurumlarındaki yöneticilerin toplu sözleşmeyi idrak edemediği ya da Kamu Görevlileri Hakem Kurul`unun verdiği kararları ciddiye almadığını ifade eden Bayram, "Uygulamada ya bilgisizlik ya kararların yanlış yorumlanması ya da kötü niyetten kaynaklanan aksaklıklar yaşıyoruz" dedi.

HENÜZ ÇÖZEMEDİK

Bayram`ın verdiği bilgilere göre özellikle yemek yardımı, servis, kira yardımı, seyyar görev tazminatı ve avans ödemelerinde sorun yaşanıyor. Bayram, sorunları çözmek için ilgili kamu kurumlarının yöneticileriyle sık sık görüştüklerini, buna rağmen bir çok kurumda aksaklığın devam etiğini söyledi. İşte memurun masada alıp uygulamada henüz elde edemediği haklar:

YEMEK UCUZLAMADI

Memur ve sözleşmeli personelin öğle yemeği masrafının yarı yarıya azalması gerekiyor. Ancak birçok kurumun toplu sözleşme maddelerini yanlış yorumladığı, bu nedenle de ya yemek parasının tamamını ya da yarıdan daha fazla bir tutarı memurdan aldığı ortaya çıktı.

LOJMANLARI KULLANAMADILAR

Kamu kurum ve kuruluşlarının belediye sınırları dışında bulunan fabrika, baraj, maden sahası, iletim dağıtım merkezleri, baz istasyonları gibi yerlerde çalışan personeline, lojmanların ücretsiz olarak tahsis edilmesi hakkı getirildi. Ancak başta şeker fabrikaları olmak üzere bazı kurumlar, bu durumdaki personeline lojmanları vermedi. Kurumların, "Bizde hizmet tahsisli lojman yok" gerekçesini öne sürdü.

GEÇİCİ MESAİ ALAMADI

4/C kapsamındaki personele fazla mesai verilmesi hükme bağlanmıştı. Ancak saat başı brüt 1 TL 35 kuruş olan bu mesai bazı kurumlarda ödenmedi. Aynı şekilde memura verilen seyyar görev tazminatının da bölge dışında göreve gönderilen memurlara verilmediği, gerekçe olarak da, "ödeneğimiz bitti" dendiği öğrenildi. Belediye sınırları dışında görev yapan memurların çocuklarına ücretsiz servis imkanı tanınmadı.

Bugün