• DOLAR 32.578
  • EURO 35.037
  • ALTIN 2426.092
  • ...

 Zamla birlikte tanesinin 30 - 35 kuruş arasında satılmasıyla bir koli yumurtanın fiyatı 10 - 12 lira arasında marketlerde satışa sunuluyor. Zamların sebebini yumurtanın yurtdışına ihracat edilmesine bağlayan üreticiler, fiyatların birkaç hafta içerisinde normale dönebileceğini belirtiyor.

Yozgat`ta 500 bin tavuk kapasiteli üretim tesisi İşletme Müdürü Emre Yılmaz, merkezlerinde günlük 450-500 bin yumurta üretimi yapıldığını belirterek, son günlerdeki fiyat artışını yumurtanın yurtdışına ihraç edilmesine bağladı. Yılmaz, "Yumurta fiyatlarının artmasının en büyük sebebi ihracatın çok fazla olması. İhracatın fazla olmasından dolayı iç piyasadaki yumurta satışlarının yükselmesi sebebiyle yumurtada azalma oldu. Çünkü ihracat fazla, buna paralel olarak da okulların açılması yumurtaya olan arz talebin artmasına da katkı sağladı. Bu etkenlerden dolayı yumurta fiyatları fazlasıyla yükseldi. Ayrıca yem ve hammadde fiyatlarında da ciddi manada yükselme oldu. Temennimiz yumurta fiyatlarının tekrar eski fiyatına dönmesi. Buna bağlı olarak maliyet hesaplarının da düşmesini arzuluyoruz. Bundan 2-3 hafta öncesine kadar yumurtanın satış fiyatları 5-6 lira iken okulların açılmasından sonra fiyatlar bu 2-3 hafta içerisinde 10-12 TL`yi gördü. Bu fiyatın ilerleyen 2-3 hafta içerisinde eski fiyatı olan 5-6 TL`ye döneceğini tahmin ediyorum" dedi.

Yılmaz, yumurtanın son günlerde altın çağını yaşadığını ifade ederek, 300 bin tavuk kapasiteli üretim tesisini de hayata geçirmek üzere kapasite artırımına gittiklerini kaydetti.

CİHAN