• DOLAR 32.602
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2499.882
  • ...

VAN - Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi`nin (TİM) Yeni Teşvik Sistemi`nde 6. Bölge olarak belirlenen Doğu ve Güneydoğu`ya yatırımların artması için Muş ve Şanlıurfa ile başladığı inceleme gezilerine bugün Van`da devam etti. TİM tarafından organize edilen ve özel bir otelde yapılan toplantı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın başkanlığında gerçekleşti. Programa Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi ile Gülşen Orhan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı birliklerinin başkan ve yöneticileri ile işadamları katıldı.

 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci`nin Van ile ilgili slayt sunumunun ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Mirza Nadiroğlu, Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak`ın birer konuşma yaptı.

 

\"Van`a Üçüncü Gelişimiz, Fabrika Açılışları İçin Olacak\"
Ardından kürsüye gelen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi \"Bir yıl önce acımızı paylaşmak için geldiğimiz Van`a şimdi umut için, yatırım için, işsizliği önlemek için, ihracat için geldik. Yeni yatırım teşviklerinin yarattığı elverişli iklim sayesinde Van`a yeni yatırımlar yapılacak, temeller atılacak, fabrikalar yükselecek. İnşallah Van`a üçüncü gelişimiz, fabrika açılışları için olacak. İhracat artışlarını kutlamak için olacak. Ben buna yürekten inanıyorum.\" dedi.

Daha sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu da artık yatırımcıları buraya beklediklerini ifade ederek, Van`ın görmelerinin zamanın gelip geçtiğini belirtti.

 

\"İnadına Van Diyoruz İnadına Yatırım Diyoruz\"
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, \"Türkiye geliştikçe, Türkiye`nin batısında ne varsa doğusunda da o olma gayreti içerisinde olduğu müddetçe, Türkiye düşmanları ve bu Türkiye düşmanlarının içerideki işbirlikçileri her zaman, bilhassa Türkiye ekonomisinin gelişmesinde, kalkınmasında, büyümesinde, dostluk ve kardeşliğinden rahatsız olacaktır. PKK ise Türkiye`nin geri bırakılmış, Doğu Anadolu`da ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin öyle kalması için inşaat makinelerini yakıyor, İnşaatlara saldırıyor ve bu bölgenin kalkınmasından gelişmesinden huzursuz oluyor. İşte biz bugün buraya geldik inadına Van diyoruz, inadına Urfa diyoruz, inadına Muş diyoruz ve inadına yatırım diyoruz\" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye ekonomisinin tarih yazmaya devam ettiğini ileri süren Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle devam ettirdi: \"Bundan 10 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti memuruna maaş vermek için 1 milyar doları IMF`den almak zorunda olduğu günleri hatırlatmak istiyorum. 10 yıl önce Türkiye Cumhuriyet Devleti IMF`den 1 milyar dolar borç almak zorundaydı. Bu borcu alabilmek için IMF`nin kapısında tek ayaküstünde bekletiliyordu. 1 milyar doları almasaydı memurunun maaşını ödeyemeyecekti. Bugün geldiğimiz noktada devletimiz 5,5 milyar dolarlık parayı Van`a bağışlıyor. Gerek siyasi istikrarı gerek ekonomik istikrarı ile gelmiş olduğu bu seviye ile adeta tüm dünyaya ve küresel krize meydan okumuştur\" şeklinde konuştu.

 

Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmanın ardından buradan ayrılarak, incelemelerde bulunmak üzere Van Organize Sanayi Bölgesi`ne (OSB) gitti. (Murat Dalgın - İLKHA)