• DOLAR 32.385
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Sigara İçenlerin Cildi Erken Kırışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA- Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Sorumlu Müdürü Dr. Halenur Alkoçlar, tarihte ilk kez Kuzey Amerika`daki Kızılderililerin barış çubuğu tüttürerek sigara içtiğini hatırlattı.

Bu kıtayı keşfeden Kristof Kolomb`un Amerika`da ilk kez gördüğü tütün tohumları ve yapraklarını Avrupa`ya gelişinde yanında getirdiğini dile getiren Alkoçlar, sigaranın tütün adı verilen bir bitkinin yapraklarının bazı işlemlerden geçirilerek içime uygun şekilde hazırlanması ile elde edildiğini ifade etti.

Sigaranın içinde yaklaşık 4 bin adet toksik madde içerdiğini ifade eden Alkoçlar, fare zehri olarak bilinen arsenik, böcek öldürücü DDT, füze yakıtı yapımında kullanılan metanolun sigarada bulunduğunu söyledi.

Her nefes sigara alımında yaklaşık 100 bin beyin hücresinin öldüğünü dile getiren Alkoçlar, \"Sigara içmeye devam eden kişinin zaman içinde refleksleri kaybolur. Sigara içmeyen kişiler daha canlı ve enerjik olur. Akciğerleri de sigaranın olumsuzluklarından etkilenmediği için daha rahat soluk alıp verirler. Bu da onların hareket kısıtlılığına sebep olmaz. Sigara içenlerde vücudun diğer damarlarında olduğu gibi kalbin kanlanmasını sağlayan koroner damarlarda da daralmalar ve yapısal değişiklikler meydana gelir. Kalp daha hızlı çalışır. Anjina pektoris denilen kalp ağrısı meydana gelir\" dedi.

Sigaranın ağız, dudak, yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas kanserlerine sebep olabileceğinin de altını çizen Alkoçlar, \"Sigara kadında ve erkekte kısırlık riskine yol açar. Böbrek kanseri riskini arttırır. Erkeklerde prostat kanseri riskini arttırır. Kemiklerde kırılma riski artar. Cilt soluk renk alır. Cilt daha çabuk kırışır. Dişlerde ve parmaklarda sararma meydana gelir. Kötü koku meydana gelir. Saçlarda dökülmeler meydana gelir. Tırnaklarda sık sık kırılmalar meydana gelir\" diye konuştu.

Türkiye`de çıkan orman yangınının yüzde 50`sinin sigara izmaritinden kaynaklandığını da vurgulayan Alkoçlar, sigaranın ormana ve ağaca verdiği zararların bununla da kalmadığını ifade ederek, \"Bilindiği gibi kâğıt üretmek için çok sayıda ağaç yok olmakta. Sigaranın yanan kâğıdı ve paketi için bu ağaçlardan elde edilen kâğıtlar kullanılmakta. 3 bin paket sigaranın kâğıdı için 1 ağaç yok olmakta. Her yıl ülkemizde içilen sigaralar sebebiyle 2 milyon ağaç yok oluyor\" ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir