• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Tarihte Bugün- 23 Şubat 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

632: Eşref-i mahlûkat, Server-i Kâinat, Serdarımız, Hz. Resulullah (sav) Veda Hutbesini irad buyurdu. Aynı gün Kur'an'dan inen son ayet olan Maide 3. ayet nazil oldu. Bu ayette İslamın artık tamamlanmış olmasına ve Allah'ın din olarak İslam'dan razı olduğunu açıklamasına sahabelerden bazıları sevinmişlerdi. Ama Hz. Ebu Bekir bunun, Resulullah'ın vefatının yaklaşmış olduğu anlamına geldiğini anlamış ve ağlamıştır.

1919: Benito Mussolini İtalya'da Faşist Partisini kurdu.

29 Temmuz 1883 ila 28 Nisan 1945 yılları arasında yaşayan Mussolini, Adolf  Hitler ile birlikte faşizmin en önemli uygulayıcılarındandır. Gençliğinde hızlı bir Sosyalist olan Mussolini, Birinci Dünya Savaşında İtalya'nın tarafsız kalması gerektiğini söyleyen Sosyalistlerle çelişkiye düşer. Bu dönemde fikirsel evrim geçirir ve siyasi görüşü tamamen değişir. Kendini FAŞİZM adını vermiş olduğu yeni ideolojinin temellerini atmaya verir. Radikal sağ grupları kurduğu partide birleştirerek Sosyalistlere yönetimin geçmesini istemeyen Kralı tehdit ederek yönetime gelir. Kısa sürede Faşizmin etkisi tüm İtalya'yı kaplar. Dünya Savaşına Hitlerin yanında giren Mussolini, tüm diktatörlerle aynı akıbete uğrar ve Nisan 1945'te yani savaşın son günlerinde tanınmamak için Alman üniforması giyerek metresiyle beraber kaçmaya çalışırken İtalyan direnişine mensup partizanlar tarafından yakalanır ve göğsünden vurularak öldürülür.

1945: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etti.

Aslında bu tarih, 2. Dünya Savaşının son günleridir ve Türkiye sembolik olarak savaş ilan etmiştir. Burada Türkiye'nin amacı savaş sonrasında İngiltere ile arasında yakın ekonomik işbirliği sağlamaktı.

1947: Uluslararası standardizasyon organizasyonu ISO kuruldu. Uluslararası Standartlar Teşkilâtı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle 1946'da Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilâttır.

1951: Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylünün sorgusuz sualsiz infaz edilmesinin duruşması yapıldı. Orgeneral Mustafa Muğlalı 33 insanın kurşuna dizilme emrini bizzat verdiğini söyledi. Muğlalı 1943'de 33 kişiyi infaz ettirmiş, CHP olayın üstünü örtmüştü. Demokrat Parti iktidarında dosya açılmış ve ceza verilmişti. Ancak cezasını tamamlamadan Muğlalı cezaevinde ölmüştür.

1966: Suriye'de askeri darbe oldu, hükümet devrildi. Fransızlardan bağımsızlık kazanan Suriye'de 1949, 1954, 1961, 1962, 1963, 1966 ve 1970 yıllarında birbirinden farklı darbeler gerçekleştirildi. 23 Kasım 1970'de Hafız Esad darbe yaptı. O günden öldüğü 2000 yılına kadar Suriye'yi diktatörlükle yöneten Hafız Esad'dan sonra yerine oğlu Beşar Esad geçti. Beşar da babasının yolunu tutarak kan dökme yoluna gitti.

1979: Camiden çıkarken zalimlerin kurşununa hedef olan Metin Yüksel, Fatih Camii avlusunda şehid edildi.

1994: Türkiye cep telefonuyla tanıştı. Cep telefonu şebekeleri hizmete açıldı. Cep telefonu şebekelerinin açılışı Başbakan Tansu Çiller tarafından 1994 günü yapıldı. Çiller cep telefonuyla ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yaptı.

1996: Türkiye - İsrail arasında askeri eğitim ve işbirliği antlaşması imzalandı. İsrail İslam Dünyasının hatta insanlığın en büyük düşmanıdır. Buna rağmen uzun yıllar boyunca anlaşılmaz bir şekilde Türkiye'de müslümanların idaresine talip olan bir kısım zevat yine anlaşılmaz bir şekilde İsrail sevdasına kapılmıştır. Bunun sonucunda da kamuoyundan saklanan gizli askeri ve siyasi anlaşmalar yapılmıştır.

1998: Kapatılan Refah Partisinin yerine Fazilet Partisi kuruldu. Fakat dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş 7 Mayıs 1999’da Fazilet Partisi’nin kapatılması yönünde dava açtı ve bu dava neticesinde Fazilet de kapatıldı. Milli Görüş Hareketinin Faziletten sonraki son siyasi partisi Saadet oldu.

1998: İstanbul Üniversitesi rektörlüğü, sakallı, baş örtülü ve kimliksiz öğrencilerin yerleşke ve binalara girişini yasakladı.

1998: El Kaide lideri merhum Usame bin Ladin bir fetva yayımlayarak bütün Yahudi ve haçlılara karşı cihad ilan etti.

2012 : Afganistan'daki bir Nato Üssünde Kur'anı Kerim yakılmasının ardından pek çok ülkede protestolar oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir